latinica  ћирилица
09/06/2021 |  17:44 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Источно Ново Сарајево: Спасовдан уз Херцеговачку кућу, Требиње и Будву (ВИДЕО)

Отварањем Херцеговачке куће и састанцима са делегацијама Требиња и Будве у Источном Новом Сарајеву почеле су Спасовданске свечаности, којима ова општина обиљежава свој Дан и крсну славу.
Катић и Царевић - Фото: СРНА
Катић и ЦаревићФото: СРНА

Сир, пршут, мед, вино, козметички препарати – аутохтони производи настали у срцу Херцеговине од данас су доступни и у Источном Новом Сарајеву.

- Имали смо један радни састанак гдје смо договорили нове видове сарадње и у области туризма и размјене искустава из области и пољопривреде и све оне добре ствари које се дешавају у Требињу и са друге стране у Источном Новом Сарајеву да примјенимо у нашим локалним заједницама и на опште задовољатво свих грађана који живе у тим локалним заједницама - нагласио је Јован Катић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

Мирко Ћурић, градоначелник Требиња, нагласио је да су ове регије увијек биле једна уз другу.

- Херцеговина и Романија су увијек биле једна уз другу, данас се радујемо једној новој сарадњи, новом пројекту и нада све једном новом партнерском односу између Требиња као центра Херцеговине и Источног Новог Сарајева као центра Романије - рекао је Ћурић.

Осим сарадње, отварање Херцеговачке куће у склопу нове спортске дворане показује и подршку локалних управа запошљавању и привредном сектору.

-Јако је битно истаћи да овај Трг Републике Србије и спортска дворана су мјесто које је катализатор новог запошљавања. У овој дворани имате у приватном сектору 10 људи који до прије годину дана нису радили овдје, а данас раде у Херцеговачкој кући, у угоститељском објекту једном, у другом који је у припреми и у осталим који ће сигурно овдје наћи своје мјесто - нагласио је Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева.

Спасовданске свечаности у Источном Новом Сарајеву увеличали су и гости из Будве са којима је договорено братимљење двије општине. Из Будве, али и из Врања, Београда, Угљевика, Гацка стигли су у Источно Ново Сарајево и хуманисти који су се придружили колегама сарајевско-романијске регије у регионалној акцији добровољног давања крви организованој у оквиру Спасовданских свечаности.