latinica  ћирилица
09/06/2021 |  18:55 ⇒ 18:57 | Аутор: СРНА

Вишковић: Спремни за разговоре са ММФ-ом уколико нема условљавања

Предсједник Владе Републике Српске рекао је да је Српска спремна за разговоре са Међународним монетарним фондом уколико нема политичких условљавања на њену штету.
Радован Вишковић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Радован Вишковић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Вишковић је напоменуо да је на састанку са новим шефом мисије ММФ-а Алином Ијанцу јасно поручено да је Српска спремна да преговара без политичких уцјена.

- Нас нико неће уцјењивати. То што је ММФ мислио да ће Република Српска пасти на кољена и неће имати новца за функционисање, те да могу ставити папир на сто који ћемо морати потписати - то нисмо урадили - рекао је Вишковић новинарима у Источном Сарајеву.

Вишковић је рекао да је проблем финансијске ликвидности ријешен на други начин.

Он је додао да је људски и српски испратио одлазећег шефа ММФ-а Мартина Петрија, који је, како је оцијенио, изманипулисан од неких људи у БиХ и његових сарадника, због чега је изгубио позицију.

- Жао ми је због тога. Очигледно је да није имао добре процјене. Сада су се појавили, и за мене је било изненађење, да ли је то опроштајна доброчинитељска мисија, те је у једном моменту изговорио да је ММФ спреман да без икаквих почетних услова већ у септембру БиХ да 300 милиона евра - рекао је Вишковић.

Вишковић је изразио наду да ће разговори са ММФ-ом бити настављени без условљавања, напомињући да је то једини прихватљив начин за Републику Српску.