latinica  ћирилица
09/06/2021 |  19:18 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Кога је Свен Алкалај представљао у Савјету безбједности? (ВИДЕО)

Самовољни иступ амбасадора и сталног представник БиХ при Уједињеним нацијама Свена Алкалаја пред Савјетом безбједности УН, без постигнутог консензуса у бх. Предсједништву, нескривено је манифестовање намјере политичког Сарајева за успостављање хегемонистичких односа и доминације Бошњака у БиХ.

Аналитичари ипак оцјењују да је Алкалај, и поред подршке западних савезника, након реплике предсједника Србије Александра Вучића, оставио истинит утисак о БиХ као земљи расула и неуспјеха.

Предсједништво БиХ није постигло сагласност у вези са приједлогом Алкалајевог излагања у Савјету безбједности УН, па се за Алкалајев наступ може рећи да је илустрација мржње политичког Сарајева, за коју очито лијека нема.

Скандалозан говор мржње Свена Алкалаја и величање учинка хашког Механизма за међународне кривичне судове с циљем да Србе оптужи за ратне злочине и ревизију историје, потврдио је оно што већ знамо, безнадежно расуло у БиХ. 

Говорио је Алкалај да је посебно важно изрицање пресуде Ратку Младићу, да напори за ревидирање историје неће успјети, да је  Младић познат као касапин са Балкана, да је равда побједила и да је због тога БиХ данас захвална...

Чија је то правда и да ли је осјећају породице српских жртава?

Да иза такве правде, а ни Алкалајеве декламације не стоји народ Републике Серпске, а ни српски члан и предсједавајући  Предсједништва БиХ, Милорад Додик,  упозорио је предсједник Србије Александар Вучић: "То је приватно мишљење представника БиХ. Нећу улазити у детаље у којима је прозивао Србе и њихове лидере. Није најбоља политика вријеђати људе у сопственој земљи."

Лоша или не, али вријеђање Срба постала је доминантна политика Сарајева, коју ће пласирати кад год и гдје год буду могли.

Ипак заборављају да у међународним односима нема више нејаке Русије, а ту су и Кина, Индија.

- Мислим да се то у ствари није исплатило Свену Алкалају. Американци би рекли да се упуцао у стопало. Важније је овде то да је на неки начин та Вучићева упадица, Вучићева исправка, уперила рефлектор према тој нефункционалности БиХ - нагласила је Љиљана Сајиловић, новинарка из Београда.

Алкалајев самовољни наступ Савјет безбједности у цјелини неће прихватити, али већина западних земаља хоће, мада је, према оцјени политичког аналитичара Драгомира Анђелковића, на дјелу кршење међународног права и Устава БиХ или како каже наставак агресије на Републику Српску.

- Алкалај директно гази и Дејтонски споразум и све оно о чему се толико помпезно говори, као што је домократија, владавина права... Јер ако се руши међународни уговор, онда се ради против будућности БиХ. Они заправо Србе, али и Хрвате, тјерају из БиХ својим хегемонистичким понашањем - закључује Анђелковић.

Осим бошњачке политичке елите, ко би иза Алкалаја стао ако не невољом хрватског народа у бх. Предсједништво бирани Жељко Комшић, који га је и намјестио у Њујорк и поред скандалима обојене каријере.

Неријетко се Алкалај, још као министар иностраних послова БиХ на међународним конференцијама појављивао пијан, а у јануару 2012. у алкохолисаном стању скривио је у Сарајеву саобраћајну несрећу и службеном возилом побјегао са лица мјеста.