latinica  ћирилица
09/06/2021 |  19:34 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Пашалић отворио 26. Савјетовање доктора ветеринарске струке

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић отворио је у Бањи Врућици код Теслића 26. Савјетовање доктора ветеринарске струке које се одржава у организацији Ветеринарске коморе Српске.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

- Ветеринарска струка је одговорила и у овим неким измијењеним околностима какве смо имали у пандемији. Ми смо обезбиједили одређену опрему за ветеринарске станице које су по потреби могле да изврше дезинфекцију простора, обезбиједили смо и дезинфекциона средства. Наши ветеринари из Института Васо Бутозан су обучавали колеге медицинске струке који раде на машинама за детекцију вируса корона, тако да су се заиста укључили максимално и прилагодили овој ситуацији - рекао је Пашалић.

Истакао је да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде подржава ветеринарске организације.

- Нажалост не онолико колико бисмо и ми и они жељели, али та средства из године у годину расту. Увели смо и неке нове мјере гдје подржавамо са 35 посто набавку нових возила, набавку нових уређаја како бисмо помогли да се ветеринарске организације додатно опреме. Пред нама су нови изазови, имамо одређених проблема и са болестима али још увијек одолијевамо новим болестима. Још се увијек добро бранимо против двије кључне болести у свињогојству, а то су класична и афричка куга свиња. Око нас рај вирус је присутан, за сада се одупиремо и ја сам задовољан стањем у сектору и сарадњом са ветеринарским организацијама и та сарадња ће у будучности бити још боља - рекао је Пашалић.

Савјетовање траје до 12.јуна.