latinica  ћирилица
09/06/2021 |  20:40 ⇒ 20:49 | Аутор: СРНА

Захарова: Пресуда генералу Младићу - доказ пристрасности суда

Пресуда Жалбеног вијећа Међународног резидуалног механизма за кривичне судове доживотног затвора за бившег команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића доказује да су пристрасне међународне институције које истражују злочине, рекла је данас портпарол руског Министартва спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

- Пресуда генералу Младићу још једном показује да су међународни механизми који су установљени да би процесуирали одговорне за злочине почињене током грађанског рата у бившој Југославији у пракси пристрасни једној страни у сукобу - изјавила је Захарова.

Она је истакла да пресуда против генерала Младића изгледа посебно лицемјерно након што су у Хагу ослобођени припадници војске такозване Армије БиХ, Хрватске и тзв. Косова.

Према њеним ријечима, међународне правосудне институције за ратне злочие нарушавају напоре да се обнови повјерење у региону.

Она је указала и на то да су права генерала Младића као оптуженог више пута кршена током процеса, посебно му је више година ускраћена одговарајућа медицинска њега, док је одбијен захтјев за његово привремено ослобађање ради лијечења у Русији или Србији.

Захарова је додала да рад Међународног резидуалног механизма за кривичне судове треба окончати што је најраније могуће како би тиме било затворено "срамно поглавље у историји међународне кривичне правде".