latinica  ћирилица
09/06/2021 |  20:46 ⇒ 20:48 | Аутор: СРНА

Додик: Источно Сарајево понос свих добрих људи Српске (ФОТО)

Град Источно Сарајево служи на понос, не само његовим грађанима, него и свим добрим људима Републике Српске, изјавио је вечерас српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик на Академији у Источном Сарајеву - Фото: СРНА
Милорад Додик на Академији у Источном СарајевуФото: СРНА

- Посебно се прича о вама /грађанима Источног Сарајева/ и вашем јунаштву током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, када је већина вас морала да напусти своје куће. Поред неизвијесности коју је пред вас ставила борба за кућу и посао, вјеровали сте у Републику Српску и све оно што је она дала - рекао је Додик обраћајући се на свечаној академији поводом Дана и крсне славе општине Источно Ново Сарајево Вазнесења Господњег - Спасовдан.

Он је указао да Република Српска враћа сада највише својим грађанима захваљујући томе што је опстала и није поклекла, нестала.

- Вјерујем у Републику Српску, за њу се борим и нећу одустати. Морате да знате да без Републике Српске не бисте имали ово што имате. Република Српска је оквир и гарант живота и само у њој можемо да имамо слободу - поручио је Додик.

Он је напоменуо да српски народ не може да живи без слободе и без државе, а Република Српска је синоним и за једно и друго.

- Са посебним поносом сам овдје јер знам шта сте све пролазили. Кроз многа наша неразумијевања на локалном, политичком и републичком нивоу ми смо, ипак, градили и иза себе остављали вриједне објекте који су нам требали, од болнице, путева и многих других инфраструктурних објеката - рекао је Додик.

Милорад Додик на Академији у Источном Сарајеву (фото: СРНА)

Он је истакао да су представници различитих политичких опција уносили жељу да много ураде, напомињући да новоотворена спорска дворана у Источном Новом Сарајеву на неки начин симболише напор уложен кроз деценије рада.

- Драго ми је што смо завршили и што ћемо овдје моћи да посматрамо различите, не само спортске, него и друге друштвене догађаје. Овдје не смијемо да станемо. Имате агилног начелника Јована Катића и градоначелника Љубишу Ћосића. По свим општинама Источног Сарајева имамо предане људе који воле своје локалне заједнице - нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, сви напори које улаже Влада Републике Српске усмјерени су да се учини нешто боље.

- Политичари се мјере по томе шта оставе иза себе. Бар сам нешто уградио у ову дворану, у Трг /Србија/, позориште. Нешто некад зависи од моје воље, која је увијек била позитивно усмјерена према вама да се нешто позитивно уради - поручио је Додик.

- Имамо план и да размотримо могућност да се одавде из Источног Новог Сарајева према Палама изгради тунел тако да би се одавде до Пала стизало за десетак минута - рекао је Додик.

Додик је појаснио да је ријеч о великој инвестицији вриједној око 80 милиона КМ и да ће се наредних година почети радити на реализацији тог пројекта.

Он је истакао да је важно отварати нове објекте, "показати шансу" животу, који је био угрожен готово годину и по дана од епидемије вируса корона, опасности која још није у потпуности нестала.

- Видимо релаксацију на том плану и право је мјесто и тренутак да се захвалимо здравственим радницима. Многи од њих су остали да се боре и показали хуман однос према народу и болесницима, као и здравствени радници болнице `Србија` и свих здравствених установа широм Српске, мада, било је ријетких изузетака који су отишли - рекао је Додик.

Он је рекао да Американци могу постављати нека своја правила и да пријете да ће кажњавати јер се не смије рећи да БиХ не може да живи.

- Ево поновићу да БиХ не може да живи и та концепција је пропала. Од тога немају вајде ни Бошњаци, ни Срби, нити Хрвати. Од тога вајде имају само ови што се нешто вјежбају овдје у БиХ - рекао је Додик.

Он је рекао да никаква правила предсједника САД Џозефа Бајдена и његове администрације не могу да поравнају тешку историју и садашњост, те да управљају овом просторима.

- Ми ћемо овдје управљати нашим животима и то савршено добро знамо. Не може нам нико забранити да се боримо за слободу, одређивати ко је какав и стављати на некакве листе. Одавно сам на тим њиховим листама и није ми нити жао нити криво - осјећам се одлично - рекао је он.

Додик истиче да је након анализе дошао до закључка да то што је он на тим листама не штети грађанима Српске, те да ће и даље наставити да ради свој посао.