latinica  ћирилица
09/06/2021 |  20:57 ⇒ 20:59 | Аутор: СРНА

Институт за грађевинарство "ИГ" пројектоваће аеродром Требиње

Институт за грађевинарство "ИГ" из Бањалуке урадиће планску и пројектно-техничку документацију Аеродрома Требиње, а вриједност тог уговора је 68,08 милиона динара /око 1,1 милион евра/, објавило је предузеће "Аеродроми Србије".
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Бањалучки институт је изабран на тендеру који је у априлу расписало предузеће "Аеродроми Србије", а рок за завршетак израде те документације је 180 дана, наведено је у одлуци србијанског предузећа.

На тендер се пријавила и компанија "Авиц-интл ерпорт костракшн" из Кине са понудом која је износила 69,8 милиона динара.

- Прворангирани понуђач је изабран на основу примјене критеријума за додјелу уговора и доказао је да испуњава услове за квалитативни избор привредног субјекта, а понуда је дата у складу са захтјевима наручиоца наведеним у конкурсној документацији - наведено је у одлуци.

Локација за будући аеродром је планирана око 14 километара западно од центра града Требиња, у близини мјеста Талежа у Републици Српској.

Аеродром Требиње је заједнички и један од стратешких пројеката Србије и Републике Српске.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је почетком јуна да нема никаву сумњу да ће пројекат аеродрома Требиње бити реализован и да мисли да ће бити врло конкурентан, те да ће то значити много за Требиње, за Републику Српску, али и за Србију.

- Мислим да ће се Србија кретати у оквиру рокова које је задала. Некада када радите крупне пројекте може да се деси и да се ти рокови нешто помјере - рекла је Цвијановић новинарима у Требињу.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић изјавио је крајем маја да је планирано да сљедеће године почне градња аеродрома у Требињу.

- У буџету Републике Србије дефинисан је дио средстава за експропријацију земљишта, коју ћемо започети већ у овој години. Надам се да до краја године можемо завршити све неопходне процедуре да бисмо са изградњом аеродрома могли да кренемо већ у сљедећој години - рекао је Ћорић.