latinica  ћирилица
09/06/2021 |  21:01 ⇒ 21:23 | Аутор: СРНА

Катић: У општину ће бити уложено више од 30 милиона КМ

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић изјавио је да ће у ову локалну заједницу у наредну годину дана бити уложено више од 30 милиона КМ јавних инвестиција.
Јован Катић - Фото: СРНА
Јован КатићФото: СРНА

- Оне ће у потпуности да промијене сам изглед централног дијела наше општине - истакао је Катић на академији "Дан општине Источно Ново Сарајево - поводом крсне славе општине Вазнесења Господњег – Спасовдана.

Катић је рекао да све ово разумију институције Републике Српске и дају подршку за све пројекте које је кандидовала општина Источно Ново Сарајево, те захвалио српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику за подршку како би све то било реализовано.

Он је изразио понос што се након шест мјесеци рада на мјесту начелника општине, обиљежава крсна слава Источног Новог Сарајева, које је, како је истакао, једно од најпожељнијих мјеста за живот.

Катић је рекао да је његова мисао усмјерена ка расту, развоју и напретку ове локалне заједнице, те стварању амбијента у којем ће се дјеца рађати и срећно одрастати уз испуњене и задовољне родитеље.

Према његовим ријечима, у протеклих годину дана у овој општини изграђена је Дечанска улица, Парк великана са садржајима за најмлађе, који ће бити ускоро завршен, Трг Републике Србије и спортска дворана на њему, а реконструисани су и километри саобраћајница, те водоводних мрежа, спортски терен на Тврдимићима.

Он је навео да је започета изградња вјештачког језера, у чијем дијелу ће почети градња новог вртића и основне школе, као и спортска дворана, а градиће се и зграда Ректорате Универзитета у Источном Сарајеву, те Музичке академије.

- Уз жеље да нас наредне године на овом истом мјесту буде у барем троструко већем броју, да пошаст пандемије буде прошлост и да Спасовданске свечаности крунишемо традиционалном литијом са нашим суграђанима, желим вам свако добро и срећна нам крсна слава! - поручио је Катић.

Честитајући у име Градске управе славу општине Источно Ново Сарајево, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да академију на Тргу Репубике Србије има прилику да организује само локална заједница која је отворена и транспарентна према суграђанима.

- То може само општинска управа која нема шта да крије, али има много тога да покаже. Одлука начелника Катића је да овако организује академију и на овај начин покаже, да и поред отежаних услова због вируса корона, можемо да се окупимо и идемо напријед - рекао је Ћосић.

Он је изразио задовољство што као грађанин Републике Српске вечерас може да каже да Српска иде напријед и да је друштво које окупља све локалне заједнице - од Требиња до Новог Града.

- Град Источно Сарајево и општине које га чине су се развијале из темеља. Влада Републике Српске подржала је пројекте и није било политичара који би рекао у једну општину ћемо дати, а у другу нећемо. У свих шест општина града Источно Сарајево су институције Републике Српске и људи који их воде пружили подршку - нагласио је Ћосић.

Градоначелник Источног Сарајева рекао је да не би било бројних објеката у граду да није било подршке Владе Републике Српске за њихову реализацију.

- Не можемо то да заборавимо нити да престанемо да подсјећамо. Имамо обавезу да кажемо да је у претходних 15 година у овај град само у јавне инвестиције уложено више од 350 милиона КМ. То нам као људима који управљамо оштинама и градом намеће обавезу да и даље тражимо јер је Источно Сарајево специфично и живи 200-300 метара од међуентитетске линије разграничења - рекао је Ћосић.

Он је указао на несебичну подршку Владе Републике Српске настојањима Источног Сарајева да се развија економски, културно, спортски и привредно.

Руководство Источног Новог Сарајева уручило је најзаслужнијим колективима и појединцима општинска признања, захвалнице, плакете и повеље.

У име награђених захвалио је старјешина Црквене општине источно-новосарајевске протонамјесник Бојан Зекић, који је рекао да црква и општина још од 1996. године живе заједно.

- Једна душа и једно тијело. Како се развијала општина, тако је црква у духовном смислу узрастала. Та љубав која постоји између ове двије институције је без интереса, јер да постоји интерес, не би била љубав, а љубав не може опстати, ако има интереса - нагласио је Зекић.

Признања која су подијељена, према његовим ријечима, служиће им на радост, а цркви на корист.