latinica  ћирилица
10/06/2021 |  07:49 ⇒ 07:55 | Аутор: СРНА

Бајден упутио поруку Русији

Предсједник САД Џозеф Бајден изразио је безрезервну подршку Америке НАТО савезу на почетку свог првог путовања у иностранство и упозорио Русију да ће се суочити са "чврстим и суштинским" посљедицама ако предузме штетне активности.

Бајден је у говору пред око 1.000 војника и чланова њихових породица у британској војној бази Милденхол рекао да ће пренијети јасну поруку руском предсједнику Владимиру Путину када се буду састали сљедеће седмице.

- Не желимо конфликт са Русијом. Желимо стабилне и предвидљиве односе, али био сам јасан. САД ће одговорити на чврст и суштински начин уколико руске власти предузму штетне активности - рекао је амерички предсједник.

Он је додао да је одлучан да обнови трансатлантске везе и преобликује односе са Русијом послије четири бурне године мандата бившег предсједника Доналда Трампа, који је увођењем царина и повлачењем из споразума нарушио односе са важним савезницима.

- Ово је моје прво путовање у иностранство на положају предсједника САД. Идем на састанак Г7, потом на министарски састанак НАТО-а, онда на састанак са Путином да му кажем оно жто желим да зна -  рекао је Бајден.

Он је додао да ће на свакој од тих тачака путовања јасно стављати до знања да САД подржавају демократију у свијету и да су заједно са осталима када је ријеч о највећим изазовима и питањима која су најважија за будућност.

Очекује се да ће Бајден током дана објавити да ће САД купити и донирати 500 милиона доза "Фјазерове" вакцине против ковида 19 за око 100 земаља у наредне двије године, рекла су три извора Ројтерсу.

Током боравка у Британији, амерички предсједник састаће се и са премијером Борисом Џонсоном ради усаглашавања нове "Атлантске повеље".

То ће бити нова верзија споразума Винстона Черчила и Френклина Рузвелта из 1941. године, са фокусом на изазовима међу којима су климатске промјене и безбједност.