latinica  ћирилица
10/06/2021 |  08:36 ⇒ 08:45 | Аутор: Агенције

Саучеснику нападача на Макрона нашли оружје и "Мајн Кампф"

У кући саучесника човјека који је ошамарио француског предсједника Емануела Макрона полиција је пронашла оружје, као и примјерак књиге Адолфа Хитлера "Мајн Кампф".
Напад на Емануела Макрона - Фото: Screenshot/YouTube
Напад на Емануела МакронаФото: Screenshot/YouTube

Два мушкарца, стара 28 година, ухапшена су након инцидента у уторак на југоистоку Француске, а њихове куће у селу сјеверно од Тан Лермитажа, претражене су након напада на Макрона, преноси Би-Би-Си.

Вјерује се да је 28-годишњи Демијен Тарел, који је ошамарио Макрона, био заинтересован за бројне крајње десничарске и монархистичке личности, као и за средњовијековну француску историју.

На својој Инстаграм страници он себе описује као члана националне федерације историјских европских борилачких вјештина, и приказује се сликама гдје је обучен у костиме из средњег вијека са дугачким мачем.

      View this post on Instagram

A post shared by Damien tarel (@fossillusse)

Књига "Мајн Кампф" Адолфа Хитлера и оружје пронађени су у кући човјека за којег се сумња да је снимао напад на француског предсједника, а полиција је саопштила да је заплијенила мач, бодеж и колекционарску пушку за коју је ухапшени посједовао дозволу.

Занимљиво је да су нападачи дали изјаву локалним медијима истог дана када је Макрон нападнут, а новинар Quotidiena пришао је тројици мушкараца који су чекали предсједника и питао их шта раде.

- Ништа. Дошли смо да видимо нашег драгог Макрона. Постоје ствари које бисмо жељели да му кажемо, али нажалост не можемо да кажемо. Пропадање Француске - одговорио је један од њих који је имао маску на лицу и тамне наочари, док Тарел није ништа рекао.

Током посјете регији Тан Лермитаж на југоистоку земље, предсједник Макрон пришао је маси грађана да их поздрави, а Тарел је зграбио предсједника за руку и ошамарио га по лицу, понављајући фразу познату поштоваоцима Француске монархије, а прије него што је предсједничко обезбјеђење интервенисало.

Полиција је након инцидента привела Демијена Тарела, који, према истражитељима, није био познат полицији прије овог случаја, а ухапшен је и његов пријатељ који је снимио цијели инцидент.

Оптужба за напад на јавног званичника у Француској предвиђа максималну казну затвора од три године и новчану казну од 45.000 евра.