latinica  ћирилица
10/06/2021 |  08:49 ⇒ 09:06 | Аутор: СРНА

Премијерно изведена представа "Југославија, моја отаџбина"

У Позоришту Приједор премијерно је изведена представа "Југославија, моја отаџбина" која је драматизација истоименог романа Горана Војновића у режији Марка Мисираче.
Представа "Југославија, моја отаџбина" (Фото: infoprijedor.ba) -
Представа "Југославија, моја отаџбина" (Фото: infoprijedor.ba)

Представа, на којој су радили глумци три позоришта: из Бањалуке, Приједора и Копра, прати причу о сину из мјешовитог брака, који је као дијете био свједок распада Југославије, а као младић трага за оцем осумњиченим за ратне злочине.

Главне улоге оца и сина тумаче глумац Народног позоришта Републике Српске Борис Шавија и млади глумац из Копра Блаж Поповски.

"Ово је једна јако дирљива и тужна прича, бар сам је ја тако доживио. Требаће времена да саберем утиске, али чинило ми се да је публика прихватила баш онако како смо ми и жељели у неким својим најоптимистичнијим процјенама", рекао је Шавија новинарима након синоћне премијере.

Словенац Блаж Поповски је први пут радио у другој земљи, играо главну улогу и наступао на српском језику, а будући да је генерација 1992. године о Југославији није ништа знао.

"Био сам уплашен како ће све то бити на крају, али због ковид ситуације сам имао баш времена да се спремим и поносан сам на себе како све то на крају изгледа, те сматрам да је за свакога младог глумца ово добродошло искуство", рекао је Поповски.

Приједорска глумица Мирела Предојевић изјавила је да је јако срећна што је дошло до једне овакве представе која је настала као копродукција Позоришта Приједор и позоришта из Копра "Театро Каподистриа", те њемачке фондације "Фридрих Еберт".

"Мислим да смо направили јако добар пројекат и да представи предстоји дуг живот на сцени и већ смо аплицирали на неке од фестивала. Судећи по реакцијама публике вјерујем да су схватили шта је режисер заједно са нама желио да пренесе", рекла је Предојевићева.

У представи играју глумци Народног позоришта Републике Српске Борис Шавија, Александар Стојковић, Миљка Брђанин и Жељко Еркић, глумци Позоришта Приједор Сабина Халиловић, Деан Батоз и Мирела Предојевић, као и глумци Гледалишча Копер Блаж Поповски, Игор Штамулак, Мојца Партљич и Тјаша Хроват.

Сценографију је урадила Драгана Пурковић Мацан, костим Јелена Видовић, а музику и видео дизајн Петар Билбија. За сценски покрет била је задужена Марија Миленковић.

Прва реприза биће одиграна вечерас од 20.00 часова, а у Копру ће премијерно бити изведена 30. јула.