latinica  ћирилица
10/06/2021 |  10:38 ⇒ 10:41 | Аутор: РТС

Ивануша: Очекујем нови талас епидемије, а тежина ће зависити од неколико ствари

Директор Канцеларије Свјетске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша каже да није уочио озбиљну студију која је показала да је пандемија вируса корона могла да се спријечи.
Маријан Ивануша - Фото: ТАНЈУГ
Маријан ИванушаФото: ТАНЈУГ

Ивануша је истакао да родитељи треба да знају да препорука за вакцинацију дјеце неће бити дата за вакцине које нису потврђене клиничким испитивањима.

- Мој став је да би епидемија тешко могла да се спријечи с обзиром на то како живимо у 21. вијеку - казао је Ивануша.

Према његовим ријечима, на почетку, неке државе нису успјеле да успоставе неки систем превентивних мјера.

Каже да тренутно постоје двије ситуације – државе у којима је јако добра ситуација, као у Србији, и оне гдје је лоше – Аргентина.

- У Европи су бројке пуно ниже него што су биле. У Изралу има једног обољелог на 100.000 у посљедњих недјељу дана. У Србији је та бројка 20 - наводи Ивануша.

Србија је, истиче, била међу државама која је била јако погођена ковидом 19 ако се погледа укупан број обољелих на 100.000 људи.

- Била је међу државама које су набавиле респираторе, заштитна средства. Затим вакцине су крајем прошле године долазиле и то је допринијело успоравање епидемије. Пуно тога је било одлично одрађено. Морам да похвалим здравствене раднике - наводи директор канцеларије СЗО у Србији.

Директор СЗО у Србији Марјан Ивануша истиче да за сада нема довољно вакцина за одрасле те због тога треба сачекати са вакцинацијом дјеце.

Он наводи да родитељи треба да знају да препорука за вакцинацију дјеце неће бити дата за вакцине које нису потврђене клиничким испитивањима.

- За сада мислим да се ради само о Фајзеру. Став је СЗО да се тренутно не препоручује вакцинација дјеце, а разлог је врло једноставан. Ми знамо да нема у многим земљама вакцина за старије. Зато СЗО на глобаном нивоу жели да обезбиједи вакцине за приоритетне групе. Наш циљ је да се до краја ове године 30 одсто одраслог становништва на свијету вакцинише. Тренутно смо далеко од тога. Дјеца нису приоритетна група. Ако има вакцина могу да се вакцинишу и дјеца – напомиње Ивануша.

На питање када ће руска вакцина бити одобрена, Ивануша напомиње када се заврши поступак, ако се заврши дуготрајно.

- Произвођач треба да обезбиједи комплетну документацију, испитивања. У току је рад на томе. Истовремено врше се инспекције производних капацитета. То не значи да руска вакцина није добра. Резултати у медицинским ревијама су били врхунски, само сада треба да прође административну процедуру – изјавио је Ивануша.