latinica  ћирилица
10/06/2021 |  11:17 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Обиљежавање 78 година од "Битке на Сутјесци" 13. јуна (ВИДЕО)

На Тјентишту ће 13. јуна бити обиљежено 78 година од Битке на Сутјесци, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова.
Тјентиште -
Тјентиште

Уз поштовање епидемиолошких мјера, обиљежавању ће присуствовати ограничен број лица.

Битка на Сутјесци или Пета непријатељска офанзива назив је за операције "Шварц" - њемачких трупа у прољеће 1943. године. Борбе су почеле 15. маја - концентричним наступањем против главнине снага Народно-ослободилачке војске Југославије на простору Санџака и сјеверне Црне Горе, а завршиле се 15. јуна на Тјентишту - пробојем партизанских снага, њиховим извлачењем из обруча и наставком покрета према југоисточној Босни.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Српске Радомир Граонић рекао је да је Битка на Сутјесци, у којој је погинуло 7.543 бораца, историјски догађај од републичког значаја.

- Битка на Сутјесци је допринијела побједи антифашизма на овим просторима. Зато њени хероји не смију бити заборављени - рекао је Граонић.

Према његовим ријечима, у 11.00 часова биће положени вијенци и цвијеће код Спомен-костурнице, у 11.10 часова предвиђено је обраћање званичника, а у 12.00 часова заједнички ручак.