latinica  ћирилица
10/06/2021 |  11:45 ⇒ 11:57 | Аутор: Агенције

Почиње "најчуднији" ЕУРО у историји

Дуго чекани шампионат Европе у фудбалу, без дилеме "најчуднији" у историји, почиње сутра у Риму утакмицом између Италије и Турске.
Фудбал (фото:агенције) -
Фудбал (фото:агенције)

Борба за титулу шампиона Европе одложена је за годину дана због пандемије, а сада ће се играти у тзв. контролисаним условима, са дјелимично попуњеним трибинама у 11 градова.

Осим у Риму, шампионат ће се играти у Амстердаму, Глазгову, Лондону, Букурешту, Бакуу, Будимпешти, Глазгову, Минхену, Санкт Петербургу и Севиљи, с тим да ће се завршница, два полуфинала и финале, 11. јула, одиграти на лондонском Вемблију.

У групи А су Италија, Турска, Швајцарска и Велс, у групи Б Финска, Белгија, Данска и Русија, у групи Ц Холандија, Аустрија, Сјеверна Македонија и Украјина, у Д групи Хрватска, Шкотска, Енглеска и Чешка, у Е групи Шведска, Шпанија, Пољска и Словачка и у групи Ф Португал, Мађарска, Њемачка и Француска.

Титулу брани Португал, који је прије четири године у финалу савладао Француску, у међувремену освојио Лигу нација и предвођен Кристијаном Роналдом свакако је један од фаворита.

Букмејкери процјењују да је први фаворит свјетски шампион Француска, која овај пут има и Карима Бензему, потом слиједе Енглези, добрим дијелом због чињенице да су домаћини у завршници, традиционално Нијемци и Италијани, наравно Белгијанци и из другог плана свјетски вицешампиони Хрвати.

Србија ни овај пут неће учествовати, након пораза у баражу против Шкотске, чиме је настављен лош низ дуг двије деценије, пошто је српски тим посљедњи пут наступио на ЕУРО 2000, тада под именом Југославија.