latinica  ћирилица
10/06/2021 |  13:34 ⇒ 13:40 | Аутор: СРНА

Донација Кине Болници "Србија" доказ пријатељства

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је кинеска донација цито-коморе Болници "Србија" у Источном Сарајеву доказ пријатељства.
Додик и Ђи Пинг - Фото: РТРС
Додик и Ђи ПингФото: РТРС

- Овај поклон Болници "Србија" је доказ пријатељства који се гради свакодневно на свим питањима од међусобног интереса, сарадње и подршке која је неопходна - рекао је Додик у Источном Сарајеву.

Захваливши на донацији опреме која ће помоћи у лијечењу онколошких пацијената, Додик је рекао да се овим рјешава једно од веома важних питања.

Додик је рекао да је вриједност ове донације око 25.000 КМ, али да је у стварности још већа, јер се постојећа опрема често кварила и представљала је већу опасност него што је имала користи.

- У Републици Српској у свим болницама постоје слични апарати, али ово је један од најсавременијих и поред Бањалуке, сада ова болница има најсавременију комору овога типа - истакао је Додик.

Он је подсјетио да је Болница "Србија" изграђена средствима Владе Републике Српске и одређеном донацијом Владе Србије.

- Уложили смо средства у изградњу и опремање објекта, али очигледно је да је потребно иновирати нове апарате и технологију која треба да буде врх достигнућа - поручио је Додик.

Он је указао да Кина пружа значајну подршку Републици Српску и у борби против пандемије вируса корона, те да је, осим дијела донације вакцина која је упућена БиХ, обезбијеђен уговор за 240.000 вакцина од чега је до сада испоручено 80.000. 

Осим овога, каже Додик, Република Српска са Кином има низ пројеката у путној инфраструктури.

- Прије неколико дана у Бањалуци сам разговарао са представицима кинеске компаније Чан Бо. Ауто-пут Бањалука - Приједор имаће своју динамику и вјерујемо да ће радови кренути у септембру или октобру, а преговарамо и око неких других праваца као што су Модрича-Бијељина како бисмо комплетирали путну трасу Бањалука-Бијељина и даље према Београду - рекао је Додик.

Говорећи о енергетици, Додик је рекао да је једна кинеска компаније укључена у изградњу хидроелектрана на Бистрици, да је обустављена динамика због пандемије и да је дио тог аранжмана отварање производног погона у Фочи за ту електрану.

- Договарамо и изградњу "Дабра" на подручју Невесиња и Требиња, а у Добоју градимо нову болницу са компанијом Синофарм и тај пројекат нам омогућава да далеко брже са Кином сарађујемо у процесу набавке вакцина - истакао је Додик.