latinica  ћирилица
10/06/2021 |  13:56 | Аутор: РТРС

Снима се филм о новинаркама које су раскринкале Вајнстина (ФОТО)

Кери Малиган и Зои Казан играће новинарке "Њујорк тајмса" које су раскринкале осрамоћеног холивудског продуцента Харвија Вајнстина, кога је више жена из филмске индустрије оптужило за силовање и сексуално узнемиравање.

Новинарке Меган Туи и Џоди Кантор прве су октобра 2017. објавиле причу о Вајнстину, тада челнику моћне продуцентске куће "Мирамакс", и његовим сексуалним нападима усмјереним на глумице и друге сараднице.

За те текстове добиле су Пулицерову награду, а Харви Вајнстин је у међувремену осуђен на 23 године затвора.

Филм "She Said" биће адаптација њиховог истоименог бестселера о томе како су настајали текстови, али и о масовном покрету #MeToo које су они подстакли, јавио је филмски сајт Дедлајн.

Новинарке Џоди Кантор и Меган Туи (Фото: Robin Lubbock/WBUR)

Критичарка "Гардијана" назвала је књигу "оди добром старом истраживачком новинарству", чак је поједине дијелове упоредила са "Свим предсједниковим људима", књизи новинара "Вашингтон поста" Карла Бернстина и Боба Вудворда који су раскринкали политичке малверзације током мандата предсједника Никсона и допринијели његовој оставци.

Како наводи "Гардијан", и филм ће бити на трагу филмске адаптације "Сви предсејдникови људи" (у којем су играли Роберт Редфорд и Дастин Хофман) и још једног Оскаром награђеног филма, "Под лупом" (Spotlight) о новинарима који су исраживали сексуално злостављање у редовима католичке цркве у САД.

"She Said" ће режирати Марија Шрејдер, недавно награђена Емијем за рад на мини-серији "Unorthodox".

Продукција филма креће овог љета, а датум премијере засад није познат.