latinica  ћирилица
10/06/2021 |  15:41 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Инвестициони план значајан за западни Балкан (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија истакао је на Самиту лидера земаља западног Балкана у Тирани значај регионалног економског повезивања и Економског и инвестиционог плана за западни Балкан, који, како је нагласио, има огроман потенцијал за смањење јаза у привредном развоју између земаља западног Балкана и ЕУ.
Зоран Тегелтија у Тирани - Фото: РТРС
Зоран Тегелтија у ТираниФото: РТРС

Тегелтија је учествовао на панелу о теми "Повезаност на западном Балкану - финасијска подршка, економски и инвестициони план ЕУ и ИПА три".

Истакао је да је криза изазвана ширењем пандемије вируса корона показала значај регионалне сарадње, социјално-економску међузависност привреда у региону, као и потребу за даљим продубљивањем веза, како унутар западног Балкана, тако и са ЕУ.

- Унапређење инвестиција је кључни елемент и покретач продуктивности и конкурентности економије - улагање у развој инфраструктурне повезаности и сваког другог вида повезаности у региону је свакако приоритет на који треба ставити фокус у контексту дугорочног опоравка привреде - рекао је Тегелтија.

Указавши на евидентну потребу за покретањем обимног инвестиционог циклуса, Тегелтија је истакао да је неопходно да се у синергији са ЕУ заједничким напорима створе услови за успјешну реализацију приоритетних пројеката повезивања.

- Предсједавајући Тегелтија је у том контексту поздравио "дуго очекивани политички договор Европског парламента и Савјета по питању ИПА три", истакавши да је то додатна мотивација за што ефикаснију реализацију Економског и инвесиционог плана за западни Балкан - саопштено је из Савјета министара.

Зоран Тегелтија у Тирани (Фото: РТРС)

Тегелтија је исказао спремност Савјета министара да подржи све пројекте који имају за циљ унапређење привредног и пословног амбијента, а тиме и побољшање животног стандарда грађана, те у том контексту поздравио одржавање оваквих састанака.

Домаћин састанка у Тирани био је премијер Албаније Еди Рама, а присуствовали су премијери земаља региона, те комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи.

Након панела о теми повезаности на западном Балкану, предвиђено је да учесници самита, у оквиру припрема за Берлински самит који ће бити одржан 5. јула, потпишу заједничку изјаву о повећаном ангажману ЕУ на западном Балкану.