latinica  ћирилица
10/06/2021 |  15:58 ⇒ 20:03 | Аутор: СРНА

Усвојен годишњи Акциони план за сузбијање и спречавање насиља у породици

Влада Републике Српске усвојила је Акциони план за сузбијање и спречавање насиља у породици за ову годину.
Сједница Владе Српске (Фото: Влада Српске) -
Сједница Владе Српске (Фото: Влада Српске)

Саставни дио Стратегије за сузбијање насиља у породици Републике Српске /2020-2024. година/ је Оквирни акциони план на основу којег Министарство породице, омладине и спорта, у сарадњи са партнерима на реализацији Стратегије, припрема и предлаже Влади Републике Српске годишње акционе планове, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

У том смислу, додаје се у саопштењу, Министарство породице, омладине и спорта је припремило Акциони план за сузбијање и спречавање насиља у породици за 2021. годину, уз активно учешће представника Министарства унутрашњих послова, Министарства здравља и социјалне заштите, Министарства правде, Министарства просвјете и културе, Џендер центра Владе Републике Српске, те невладиног сектора који дјелује у овој области.

Циљеви и приоритети Акционог плана за сузбијање и спречавање насиља у породици за 2021. годину су Информисање и подизање свијести о насиљу у породици као друштвеном проблему, те спровођење активности усмјерених на економско оснаживање жена, те ефикасна примјена Закона о заштити од насиља у породици у циљу пружања подршке жртвама насиља у породици.

Међу циљевима и приоритетима су и унапређење мултидисциплинарног и координисаног система заштите жртава насиља у породици, кроз израду и јачање мултисекторских модела спречавања и сузбијања насиља у породици, као и усавршавање поступања службених лица при субјектима заштите, у циљу ефикасне примјене хитних мјера заштите и заштитних мјера, као и смањење ризика од понављања насиља.

У саопштењу се наглашава да су циљеви и приоритети и наставак процеса усклађивања нормативноправног оквира у области заштите од насиља у породици, праћење примјене Закона о заштити од насиља у породици и унапређење евиденције, статистике и истраживања у области насиља у породици, као и превенција насиља у породици током трајања пандемије изазване вирусом корона, те дефинисање и осигурање минималног пакет општих и специјализованих услуга подршке жртвама насиља у породици у ванредним/кризним ситуацијама.

Влада Републике Српске одобрила је за социјално збрињавање радника 538.406 КМ за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 145 радника из 25 предузећа који су процесом стечаја или ликвидације предузећа остали без запослења.

Ова средства се распоређују Фонду ПИО Републике Српске од чега је износ од 321.829 КМ за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 111 радника предузећа "28. јуни" из Модриче, а 216.576 КМ је предвиђено за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 34 радника из 24 предузећа који су се пријавили на Јавни позив Фонда ПИО Републике Српске отворен до 31. децембра 2021. године, а који са уплатом наведених средстава стичу услове за старосну пензију.

Влада је одобрила и средства Пољопривредном факултету у Бањалуци на име остваривања права на подстицајна средства за развој Експериментално-едукационог центра Пољопривредног факултета Бањалука у износу од 100.000 КМ.

Одобрена су и средства Институту за генетичке ресурсе Универзитета у Бањалуци на име остваривања права на подстицајна средства за развој експериментално-едукативних и развојних центара у износу од 100.000 КМ.