latinica  ћирилица
10/06/2021 |  16:14 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Којић: Казне неадекватне, очекујем и друге процесе за "Силос" и остале логоре

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић незадовољан је висином укупно изречене казне од 42 године затвора за ратни злочин над српским цивилима у логору "Силос" и другим објектима на подручју сарајевске општине Хаџићи.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

 - Ова казна треба да буде само почетак утврђивања истине у правосудним институцијама БиХ о голготи кроз коју су прошли Срби у Сарајеву. Очекујем, не само и друге процесе за "Силос", већ и за друга мјеста заточења у којима ће на оптуженичку клупу сјести и они који су у то вријеме обављали и највише функције у систему власти такозване "Републике БиХ" - рекао је Којић Срни.

Којић је напоменуо да казне затвора нису адекватне и нису довољна сатисфакција за стравична мучења, тротуре и злостављања кроз која су Срби прошли током ратних година.

- Важно је да је коначно потврђено да је "Силос" био логор за Србе, један од бројних логора на подручју Сарајева - истакао је Којић.

Он је подсјетио да је Међународна комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву у свом извјештају навела да је од 1992. до 1995. године на хиљаде Срба затворено без јасног повода, а затвореници су претрпјели најтеже насиље у затвору, односно мјестима заточења, искључиво само због своје националности.

Према његовим ријечима, један од специфичних аспеката ове капмање терора била је стварање огромне мреже приватних затвора у којима су почињена најгора злодјела мучења и групна силовања.

- Међународна комисија успоставила је списак од 211 логора и мјеста заточења за Србе. У Сарајеву је убијено око 3.000 српских цивила, док их је 1.700 тешко рањено. Двије трећине мртих и рањених Срба није била у вези са ратним дејствима, већ са злочиначким дјелима - закључио је Којић.

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду Фадилу Човићу и још шесторици оптужених за ратни злочин над српским цивилима у логору "Силос" и другим објектима на подручју општине Хаџићи, те их осудило на укупно 42 године затвора.