latinica  ћирилица
10/06/2021 |  16:56 | Аутор: СРНА

Тегелтија: БиХ спремна за први дио средстава из пројекта "ИПА три"

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је Срни да је кључна тема Самита лидера земаља Западног Балкана у Тирани економски и инвестициони план за Западни Балкан који је одобрила ЕУ и да је констатовано да је пројекат "ИПА три" политички усаглашен на нивоу ЕУ, а очекује се да ће све бити завршено у септембру.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је подсјетио да "ИПА три" предвиђа девет милијарди евра земљама Западног Балкана у наредном седмогодишњем плану, а већ до краја године биће оперативно 500 милиона евра грант средстава.

Он је напоменуо да је специфично да ће ова средства на располагање повући свака земља онолико колико буде имала спремних пројеката и колико их буде кроз неко вријеме успјешно реализовала.

Тегелтија је истакао да су из БиХ спремна три инфраструктурна пројекта и у овом тренутку би могли расписати тендер, а очекује се само одлука о грант средствима која износе 40 одсто вриједности пројекта.

- Три пројекта у области инфраструктуре су изградња ауто-пута на коридору `пет це` кроз Републику Српску према сјеверу, од садашње руте гдје се завршава ауто-пут па према Вукосављу, други пројекат је реконструкција жељезничке пруге од Добоја до Шамца и трећи је изградња пута Фоча-Шћепан Поље који представља дио путне комуникације Сарајево-Подгорица - рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, у јулу ће бити потписан споразум о изградњи моста који ће повезати Црну Гору и БиХ.

- Наши пројекти су оперативни, сва три наша пројекта имају ознаку АА, што значи да се може расписивати тендерска деокументација, односно може се бирати извођач. Очекујемо да ће бар два пројекта добити та средства у овој години, наставак је у идућој години, јер то је само први дио од укупног износа од девет милијарди - рекао је Тегелтија.

Поред инфраструктуре која повезује главне градове региона, Тегелтија је рекао да су зелена економија и тзв. дигитална трансформација кључне ствари које ће се финансирати.

Он је подсјетио да су прошле године све земље, укључујући БиХ, кандидовале своје пројекте.

- Сви смо доставили по десет пројеката, на Самиту у Софији подршку су добила четири пројекта из БиХ. Три пројекта су из области инфраструктуре и један тзв. јужна гасна конекција - напоменуо је Тегелтија.

Он је навео да је на Самиту у Тирани разговарано о регионалној сарадњи земаља Западног Балкана, као и о њиховој сарадњи са ЕУ у процесу придруживања, а незаобилазна тема је и план опоравка послије окончања пандемије ковида и како у свему томе може да помогне ЕУ.

Констатовано је, како је навео, да је веома важно обезбиједити додатне количине вакцине и да се што већи број грађана у свим земљама вакцинише јер је то једини сигуран излазак из пандемије, али ће бити потребно много мјера које би пружиле подршку опоравку.

Према његовим ријечима, обећање је да ће све земље Западног Балкана до краја овог мјесеца добити додатну количини вакцина које нису дио садашње набавке кроз систем ЕУ.

Тегелтија је навео да је Самит окончан али се настављају даље консултације у оквиру регионалне сарадње, сљедеће виђење биће у Аустрији, а потом на још на неким форумима.

- Сматрамо да се кроз регионалну сарадњу можемо побољшати нашу позицију у сарадањи са ЕУ - рекао је Тегелтија и додао да је на Самиту био и комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи за кога је рекао да се показао као озбиљан пријатељ и сарадник земаљама Западног Балкана.

Прије Самита Тегелтија је имао састанак са албанским премијером Едијем Рамом, на којем су констатовали, како је навео, да постоји значајан простор за унапређење економске сарадње.

Један од услова јесте побољшање повезаности и у том правцу је, каже, и то што се ради на дијелу комуникације од Сарајева према Подгорици и даље према Тирани.

"Они подсјећају на велики број туриста који долази у Албанију током љетних мјесеци из Србије и других земаља, а ми смо подсјетили на веома добру понуду коју пружају наше планине и могућност да грађани Албаније посјете БиХ у зимском периоду", рекао је Тегелтија.

Тегелтија је напоменуо да је суштина да у односима између Албаније и БиХ постоји још предрасуда, али је нагласио да нема отворених питања.

Он је додао да у овом тренутку постоји и значајан број роба које се међусобно размјењују, те су оцијенили да се може наставити повећавати та размјена.