latinica  ћирилица
10/06/2021 |  17:36 ⇒ 17:40 | Аутор: СРНА

Томић-Лучић: Правосудне институције да реагују и осуде злочинце

Правосудне институције у БиХ коначно треба да реагују и осуде кривце за злочине над српским цивилима у селу Чемерну, једном од многобројних стратишта Срби за које нико од злочинаца из реда бошњачког народа није одговарао, изјавио је изасланих српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Бошко Томић.
Чемерно, парастос - Фото: СРНА
Чемерно, парастосФото: СРНА

- На овом тужном мјесту 32 особе су страдале само зато што су били Срби. Оно што ми очекујемо јесте да правосудне институције у БиХ коначно реагују и осуде оне који су криви за злочине почињене над српским цивилима у селу Чемерно - рекао је Томић у Чемерну гдје је данас обиљежено 29 година од звјерског масакра српских цивила од припадника тзв. Армије БиХ.

Према његовим ријечима, на основу пресуда за ратне злочине, само два одсто се односи на пресуђене бошњачке војне старјешине и злочинце, а за све остало су криви Срби.

Бошњаци су, како је истакао Томић, први на почетку рата у БиХ почели да се свете у срединама у којима је српски народ био мањина, те навео примјер Жепе, Ледића, Чемерна, али и многих других стратишта гдје Србе није штитила њихова војска.

- Зато је веома битно да Срби имају своју Републику Српску, своју полицију која ће бранити и сачувати свој народ - поручио је Томић.

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић рекао је да су српски житељи села Чемерна од најмлађих до најстаријих били жртве невиђеног масакра и злочина, које су над њима починиле прве комшије Бошњаци.

- Нама ништа друго не преостаје осим да се боримо и надамо да ће БиХ коначно бити правна држава и да ће починиоци оваквих злочина бити пронађени и кажњени - навео је Лучић.

Организатор меморијалног скупа и ове године је Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево, у сарадњи са породицама жртава и институција и организацијама са овог подручја.