latinica  ћирилица
10/06/2021 |  19:09 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Хоће ли пшеница ове године донијети натпросјечне приносе? (ВИДЕО)

Пшеница у Српској је у изузетно добром стању и, ако до жетве вријеме буде повољно, могу се очекивати натпросјечни приноси.
Стрна жита - Фото: РТРС
Стрна житаФото: РТРС

Ратари очекују и бољу откупну цијену од прошлогодишње.

Иако овог прољећа климатски услови нису погодовали производњи стрних жита, на огледном пољу, али и сеоским имањима пшеница је у одличном стању.

Велика улагања ће се исплатити, каже Милорад Вујовић из Амајлија који пшеницу производи на пет хектара и годинама остварује рекордне приносе.

- Уложим пуно, али и надам се добром приносу - рекао је Вујовић.

Оглед показује да наука прати проблеме и даје рјешења, што је од велике помоћи произвођачима при избору сорти за сјетву.

Ратари ослушкују стање у окружењу и очекују добру цијену пшенице.

- У Србији су већ почели на неких 35 пфенига да се праве уговори, па су стали. Можда би могла бити и већа цијена због уговора с Кином и Турском, тако да би могла бити солидна цијена - изјавио је Илија Лазић и Велиног Села.

Да је пшеница у добром стању и да се може очекивати добар род потврђују и стручњаци.

- Што се тиче тренутног стања озиме пшенице, можемо бити задовољни обзиром на здравствено стање биљке, посебно листа заставичара и класа - рекао је Драган Зарић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Пшеницу као стратешку културу подржава ресорно Министарство са 300 марака по хектару засијане површине и регресираним горивом.

- Министарство ће се потрудити да ове године исплати подстицаје прије жетве пшенице, бар један дио укулико будемо у могућности. Чим новац буде на располагању биће на рачунима наших пољопривредних произвођача - изјавио је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ.

У Републици Српској под пшеницом је 45.000 хектара.

Огледна поља постављена су у свим крајевима гдје је обимна производња.

У Семберији на макроогледном пољу налази се 61 сорта, 80 одсто је нових чији се генетски потенцијал провјерава за производњу наредних година.