latinica  ћирилица
10/06/2021 |  19:10 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Плантаже јагода у Поткозарју препуне сезонских радника (ВИДЕО)

Произвођачи јагода са подручја Приједора користе сваки сунчан дан за бербу ових слатких плодова.
Јагоде - Фото: РТРС
ЈагодеФото: РТРС

Задовољни су приносом, а успјели су пронаћи и бераче које је теже обезбједити него купце и тржиште.

На приједорским плантажама јагода берачи свих година. Од ученика до пензионера.

Уз обезбијеђену храну, пиће и превоз до плантаже, дневница од 50 до 70 марака – ко колико може да ради, толико и заради.

Међу њима и осамнестогодишња гимназијалка Софија Пачарез.

- У суштини, нама средњошколцима то највише значи за џеперац , да помогнемо својима око прихода који се доносе у кућу - рекла је Софија.

Међу бројним берачима јагода и они којима је свака додатна марка битна за пензионерску касу. Иако ово није лако, на спретношћу и брзини брања, могу им позавидјети и они млађи.

- То јесте додатни приход , али није ми то главни разлог, заиста није. Више ми је разлог што смо ту на чистом ваздуху и у природи - изјавила је пензионерка из Приједора Мира Ивковић.

На подручју Приједора берба јагода је у пуном јеку. Овом врстом воћарства бави се 20 произвођача који у просјеку имају по два дунума засада, а приноси су нешто мањи од двије тоне по дунуму.

Јагоде са подручја града Приједора су органске, нису третиране пестицидима, можете их јести одмах из поља.

Неће изостати ни проширење засада, чему доприноси финансијска подршка Пољопривредне задруге "Кооператива Приједор".

- Добијају се повољна средства за подизање нових засада и, да тако кажемо, кооперанти који су укључени у тај кооперантски однос имају финансирање од стране државе и од стране пројекта од 60 одсто. Тако да их изађе 60 одсто јефтиније у односу на стоодстотни износ који би требали платити - рекао је произвођач јагода и члан Пољопривредне задруге "Кооператива Приједор" Далибор Јовић.

До краја овогодишње сезоне остало је још 20 дана. Домаће и свјеже могу се наћи у локалним маркетима, док се један дио поткозарских јагода користи и у прерађивачкој индустрији.