latinica  ћирилица
10/06/2021 |  19:30 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Отворен други Фестивал ауторских филмова "Паралеле"

Друго издање Фестивала ауторских филмова "Паралеле" у Бањалуци у потпуности прати једно од најважнијих стратешких опредјељења Министарства просвјете и културе, а то је развој публике, изјавила је помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.
Градско позориште Јазавац (Фото:ГП Јазавац) -
Градско позориште Јазавац (Фото:ГП Јазавац)

Ђаковићева је навела да о томе говори чињеница да је у фокусу овог фестивала едукација филмске публике, а нарочито младих.

Она је, отварајући ову смотру у бањалучком Градском позоришту "Јазавац", истакла да је други важан аспект Фестивала тај да пружа прилику за афирмацију креативних младих људи који тек крче свој пут у свијету филма.

- Према томе, овај фестивал нам је важан јер слиједи још један, не мање важан стратешки циљ, а то је развијање снажније подршке за продукцију неафирмисаних умјетника. Стога и не чуди да је фестивал `Паралеле` на конкурсу Министарства изабран, не само као један од пет филмских фестивала које треба подржати, већ и као најбоље оцијењен фестивал, што је ријеткост, с обзиром на то да је ријеч о потпуно новом фестивалу, али је и одлична прилика да се такво повјерење оправда - нагласила је Ђаковићева.

Према њеним ријечима, овај фестивал скреће пажњу на важност умјетничког филма и отвара врата другачијем приступу филму, од оног који се нуди у биоскопима.

- Филм, као једна од најпопуларнијих умјетности, деценијама већ преноси искуства других људи, њихове животне приче и ону искру која живот чини тако драгоцјеним и чаробним. Као детаљни информативни ресурси, у свијету и у тренутку кад истина постаје луксуз, филмови су једна од оних савршених платформи за креирање преко потребног дијалога - навела је Ђаковићева.

Она је нагласила да је упознавање са искуством других људи чије су културе другачије, можда чак и стране, кроз посвећеност филмских стваралаца, помаже да се човјек стави у позицију другог, да се изграде мостови емпатије, у свијету који данас, више него икад, очајнички треба ангажман и саосјећање.

Организатор Фестивала је удружење "Кабинет", а одржава се под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске.