latinica  ћирилица
11/06/2021 |  09:22 ⇒ 09:22 | Аутор: СРНА

У наредним недјељама једна од највећих вјежби Војске Србије

У Србији ће у наредним недјељама бити изведена једна од највећих војних вјежби посљедњих деценија, најавио је министар одбране Србије Небојша Стефановић.
Војска Србије (фото: mod.gov.rs) -
Војска Србије (фото: mod.gov.rs)

Вјежба ће бити изведена по наређењу предсједника Србије Александра Вучића, саопштено је јутрос из Министарства одбране Србије.

- Вјежба ће бити изведена из више дијелова, обухватиће ноћно и дневно гађање, а у њој ће учествовати велики број војника и биће ангажован огроман број средстава - рекао је Стефановић, који је на полигону "Никинци" присуствовао ноћном гађању.

Он је навео да је приказана употреба јединица Војске Србије које су у условима смањене видљивости, показале да уз савремена оптоелектронска средства, која је развијала и домаћа индустрија, могу да постигну одличне резултате.

Стефановић је захвалио припадницима Војске, који су управљајући борбеним и оклопним возилима "Лазар" и "Милош", тенковима и "пасарсима", показали колико успјешно увјежбавање, модернизација и опремање доприносе да Војска Србије у свако доба дана или ноћи може да заштити безбједност Србије.

У оквиру приказа на полигону "Никинци", представљено је дејство најновијих средстава која су производ домаће памети, почев од командно-извиђачког возила БОВ-КИВ, даљински контролисане беспосадне платформе "Милош", оклопног борбеног возила "Лазар", преко беспилотне летјелице "Врабац" и пјешадијског наоружања са оптоелектронским средствима, док је гађање циљева на земљи извршио и "пасарс".