latinica  ћирилица
11/06/2021 |  09:50 ⇒ 09:51 | Аутор: СРНА

Митрополија и Епархија уписане у јединствену евиденцију вјерских заједница

Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка уписане су у јединствену евиденцију вјерских заједница у Црној Гори.
Митрополија црногорско-приморска (фото:nspm.rs) -
Митрополија црногорско-приморска (фото:nspm.rs)

Из Митрополије наводе да су, након ступања на снагу Закона о измјенама и допунама Закона о слободи вјероисповијести и Правилника о вођењу евиденције, Министарству правде, људских и мањинских права благовремено поднијели пријаве са доказима за упис у Књигу евидентираних вјерских заједница.

Министарство правде је, како се наводи, Митрополији и Епархији издало адекватна увјерења о упису у Јавну евиденцију.

- Митрополија и Епархија су овим чином потврдиле став који је више пута, а посебно током литија за одбрану светиња, саопштаван да ће пријаве за упис у евиденцију предати када из правног система буду уклоњене неуставне и дискриминаторне законске одредбе којим је поништаван њихов раније стечени правни субјективитет у правном поретку Црне Горе - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је овим чином јасно потврђено опредјељење Митрополије и Епархије да, на начин који доликује и приличи цркви, испоштују законске одредбе које су у складу са цивилизацијским достигнућима и међународним стандардима о слободи вјероисповијести у индивидуалном и колективном аспекту.

- Наведеним законским и подзаконским одредбама, као и поступањем Министарства правде, људских и мањинских права, у потпуности је признат и испоштован раније стечени и кроз вијекове безброј пута потврђени правни субјективитет Митрополије и Епархије у Црној Гори - наводи се у саопштењу.