latinica  ћирилица
11/06/2021 |  10:04 | Аутор: СРНА

Вулић: Турковићева није креатор спољне политике, већ извршилац

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентране скупштине БиХ Сања Вулић поручила је министру иностраних послова у Савјету министара Бисери Турковић да би јој било сврсисходније да оде у Предсједништво БиХ по инструкције када је ријеч о спољној политици умјесто што даје несувисле изјаве пуне мржње и бијеса и подсјетила је да она није креатор те политике већ само пуки извршилац.

- Ако Турковићева не зна подсјетићу је да је Предсједништво БиХ надлежно за вођење спољне политике БиХ, а Министарство иностраних послова, на чијем је она челу, само је технички извршилац или помоћно тијело Предсједништва. Очигледно је да из њених посљедњих коментара и изјава избија значајна доза фрустрације због те чињенице, а на дјелу је и њен покушај прекрајања и непоштивања Устава БиХ, закона и прописаних процедура - нагласила је Вулићева.

Она је истакла да Турковићева или не зна или је заборавила да у БиХ чланови Предсједништва одлуке доносе консензусом, а не никаквим прегласавањем.

- Обраћање Свена Алкалаја у Савјету безбједности УН је својеврсна превара, као што је превара и заблуда надати се опстанку овакве БиХ - поручила је Вулићева.

Она је подсјетила да се Турковићева од именовања на министарску позицију није појавила на сједници Представничког дома што је у демократској пракси незапамћено, а ријеч је о жени која самовољно унапређује и даје повластицу избора амбасаде бившим припадницима тзв. Армије БиХ, те на све могуће позиције унутар МИП-а именује Бошњаке.

- И онда она себи да за право да говори о Милораду Додику, човјеку који долази са подручја Републике Српске у којој за разлику од ФБиХ сви грађани имају једнака права и могућности, и који има највећу подршку бирача - рекла је Вулићева.

Она је позвала Турковићеву да умјесто што пребројава још оно мало преосталих Срба у Министарству, коначно објелодани колико их је на мјесту помоћника или секретара.

- То је њен задатак и обавеза и крајње је вријеме да јавно саопшти шта је урадила у МИП-у од почетка мандата, осим што нас је свађала са сусједним земљама, као и како је свом народу намјештала позиције и дестинације у свијету, док шиканира и омаловажава све остале - констатовала је Вулићева.

Она је подсјетила Турковићеву и њене менторе да МИП није испостава СДА нити њихова прћија, већ једна од заједнички институција БиХ у којој се морају поштовати права сва три конститутивна народа.