latinica  ћирилица
11/06/2021 |  11:20 ⇒ 11:27 | Аутор: СРНА

Обиљежено 29 година од формирања Kоторварошке бригаде

У Котор Варошу данас је обиљежено 29 година од формирања Прве лаке которварошке пјешадијске бригаде, чијих је 109 припадника дало живот за одбрану Републике Српске.
Котор Варош- сјећање - Фото: СРНА
Котор Варош- сјећањеФото: СРНА

Тим поводом положени су вијенци код Спомен-обиљежја погинулим борцима, а парастос је служио протонамјесник Дамир Врховац.

Врховац је истакао да је Прва лака которварошка пјешадијска бригада имала изузетан значај у судбоносним временима јер је заштитила Србе на овом подручју и помогла одбрани Републике Српске.

- Имена погинулих бораца заувијек ће остати уписана у олтару слободе - да буду вјечни путоказ и свијетао примјер покољењима која долазе - како се љуби слобода и своја родна груда - нагласио је Врховац.

Предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић рекао је да је у одбрамбено-отаџбинском рату теже или лакше рањено 363 припадника Которварошке бригаде.

- Окупљањем и обиљежавањем, уз парастос и полагање вијенаца, чувамо успомену на драге људе који су заслужни за све што данас имамо - нагласио је Савановић.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је рекао да никада не смију бити заборављени они који су уградили себе у "гранични камен" отаџбине и дјелом задужили нове генерације.

Вијенце код Спомен-обиљежја положиле су делегације Борачке организације Котор Варош и Челинац и делегација општине Котор Варош.