latinica  ћирилица
11/06/2021 |  12:03 ⇒ 13:54 | Аутор: РТРС

Додик: Не смијемо престати да се боримо за истину (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године, важан документ, један од најважнијих за Републику Српску и српски народ у цјелини.
Милорад Додик - Фото: Тwitter
Милорад ДодикФото: Тwitter

- Не смијемо престати да се боримо за истину - поручио је Додик.

Он је истакао да је Комисија радила потпуно независно, да на њен рад нико није утицао јер и све да је неко желио, то није било могуће јер иза оваквог документа стоји ауторитет стручњака.

Додик је нагласио да је у Извјештају наведено много важних чињеница о страдању Срба, злочинима над српским народом...

Истакао је да се у Извјештају не може примијенити термин геноцид, те да је страдало највише 3.500 Бошњака и више од 2.000 Срба.

- Ова комисија термин геноцид одбацује, јер сматра да за тако нешто нема елемената по важећим квалификацијама и Римском споразуму и да је квалификација геноцид дио сатанизације према Србима. У складу са тим, Република Српска стоји чврсто на становишту да трајно одбаци такву квалификацију - рекао је Додик.

Он је подсјетио да САД и Велика Британије немају резолуцију о забрани негирања геноцида која се покушава наметнути земљама западног Балкана.

Додик је рекао да сви који су објективни могу наћи доста чињеница у Извјештају, те да Српска прихвата чињеницу да су страдали Бошњаци и Срби, као и много дјеце и да због тога треба да одговарају сви који су починили злочине.

Истакао је да се о свему мора разговарати на највишим нивоима како би се покушало доћи до универзалних ствари и да је важно да Извјештај буде презентован свијету.

- Не требамо очекивати да ће Бошњаци прихватити овај извјештај, али ни они не могу очекивати да ће силом, па макар долазила и од моћног Запада, наметнути нама истину - категоричан је Додик.

Подсјећамо, Влада Српске на посебној сједници у Бањалуци, примила је к знању Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године.

Сједници су присуствовали и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, те израелски историчар и предсједник Комисије Гидеон Грајф.