latinica  ћирилица
11/06/2021 |  12:49 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Радојчић: Епидемилошка ситуација стабилна, један до два пријема дневно

У ковид болницама у Бијељини на лијечењу је 15 пацијената од којих је пет на механичкој потпори, изјавила је инфектолог у Болници "Свети Врачеви" Александра Радојчић.
Болница "Свети Врачеви" Бијељина (фото:јзусветиврачеви) -
Болница "Свети Врачеви" Бијељина (фото:јзусветиврачеви)

Епидемиолошка ситуација тренутно је стабилна, те каже да један до два пријема дневно не представља велики проблем, нити потешкоћу у раду ковид болницама.

- Апелујем на грађане да се и даље придржавају епидемиолошких мјера, те да се вакцинишу како би била се спријечена тежа клиничка слика обољелих и поновно отварање ковид болница. Пацијенти у ковид болницама углавном људи старије животне доби са коморбидитетима који дуже вријеме проводе на кисеонику, па је и хоспитализација продужена - каже Радојчићева.

Радојчићева је рекла да су у Бијељини до сада на сваких шест недјеља биљежени пикови са повећањем броја пацијената.

- Сада то немамо и вјероватно ће у љетном интервалу то бити пролонгирано. Не бисмо требали да имамо оно што смо имали у новембру из простог разлога што је одређен број људи вакцинисан. Стога не би требало да буде толико тешка клиничка слика да захтијева хоспитализацију - каже Радојчићева.

Навела је да се може очекивати неки нови талас и да ће људи поново оболијевати од ковида 19, јер је већ било случајева да су били два пута заражени, али са блажом клиничком сликом и нису захтијевали болничко лијечење.

- Ми смо спремни и имамо реновирану комплетну ковид један болницу у којој се завршава развод гасова за већи капацитет, за већи број респиратора, уколико нам затреба - рекла је Радојчићева.