latinica  ћирилица
11/06/2021 |  13:22 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Циљ Извјештаја да се дође до истине, без омаловажавања било чијих жртава (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године има за циљ да се дође до истине, те да намјера није да се омаловаже и обезвриједе било чије жртве.
Конференција за медије након посебне сједнице Владе Републике Српске - Фото: Тwitter
Конференција за медије након посебне сједнице Владе Републике СрпскеФото: Тwitter

- Али, морамо трагати за истином да бисмо могли градити боље и срећније друштво и вјерујем да овај Извјештај има једну такву амбицију и прављен је на такав начин - рекла је Цвијановић, након посебне сједнице Владе која је Извјештај примила к знању.

Према њеним ријечима, да је један овакав извјештај размазтран прије десет, 15 или 20 година, са циљем да се дође до истине, српско-бошњачки односи у овој држави би били далеко вољи.

- Тада бисмо сви заједно живјели у држави која би била много срећнија у односу на стање у којем се сада налазимо у БиХ и околности у којима живимо - поручила је предсједница Српске.

Међутим, додала је она, никад није касно да се трага за истином и да се дође до истине.

- Намјера није да се било ко увриједи, нити је намјера да се било ко омаловажи, да се умањи патња и бол. Намјера је да се на један свеобухаватн начин, бавећи се свеобухватним периодом рата, посматра шта се дешавало на цјелокупном том простору и да се посматра на који начин су страдали и једни и други - нагласила је Цвијановић.

Цвијановић је истакла да је у томе суштина и права вриједност Извјештаја.

Предсједница Српске је рекла да се Извјештај појавио у политички сложеним условима, у којима се настоји спријечити да се говори и правним и политичким језиком, а посебно научно-истраживачким језиком кад су у питању ови болни периоди из ратне прошлости.

- Вјерујем да је разлог и настојање да се осујети било каква расправа на ту тему управо то што су некада давно "конципиране" одређене истине, након чега је комплетна машинерија била у функцији да се заштите такве истине - истакла је Цвијановић.

Додала је да српски народ и Републику Српску интересује права истина.

- Желимо да знамо шта се то дешавало и да се то проучи из свих углова. Прилично страшно је било пролазити кроз овај Извјештај, али важно је да добијамо свијест и сазнање шта се дешавало кад је у питању цивилна, а шта кад је у питању војна компонента. Мислим да је то врло добро за разумијевање свега што се односи на бројеве страдалих и на начине како су страдали - навела је Цвијановић.

Истакла је да је Извјештај власнштво људи који су га произвели, бранећи га својом струком и експертизом, те да је добар оријентир за институције које ће моћи комуницирати о одређеним стварима управо на бази овог извјештаја.

Цвијановић је захвалила предсједнику Комисије Гидеону Грајфу и свим члановима његовог експертског тима, на вишемјесечном преданом раду да би произвели један овакав Извјештај.

- Оно што ме радује јесте управо констатација тих људи да су могли да раде у нормалним околностима, без било каквих притисака и сугестија, користећи доступне изворе и настојећи да дођу до свих информација које су биле потребне да се изради један овакав извјештај - рекла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, то није било увијек једноставно, посебно када су у питању институције или субјекти који се налазе на простору Федерације БиХ.

- Међутим, захваљујући свој логистици нашег Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, који је био прави сервис за један овакав подухват, успјели су да израде веома квалитетан извјештај - додала је Цвијановић.