latinica  ћирилица
11/06/2021 |  14:20 ⇒ 23:36 | Аутор: РТРС

Нова правила за улазак странаца у БиХ (ВИДЕО)

Напокон олакшице за улазак свих странаца у БиХ. Истовремено, држављанима Саудијске Арабије и даље ће бити потребне визе. Тако је одлучио Савјет министара.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Без подршке министара поново су остали приједлози да се на годину продужи преференцијални третман домаћих компанија у процесу јавних набавки, али и да се прошири Експертски тим за праћење стања и активности у вези са изградњом одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори.

Уз негативан PCR тест "улазнице" у БиХ постале су и антигенски тест, потврде љекара о прележаном вирусу корона и о вакцинацији. Услови су да је вирус прележан у периоду од 14 дана до шест мјесеци прије доласка , да је прошло најмање 14 дана од пријема друге дозе вакцине уколико је ријеч о дводозном препарату, или једине дозе уколико је таква антивирусна употреба препоручена. За дјецу до седам година ограничења нема.

Министар правде Јосип Грубеша са колегиницом Анкицом Гудељевић био је против укидања виза држављанима Саудијске Арабије. Оправдава се то препорукама Европске уније, из које подсјећају да се та Краљевина налази на црвеној, безбједносно најопаснијој, шенгенској листи. Иницијатор измјене визног режима не спори као раније, препоруке Уније, али од иницијативе, не одустаје.

- По калкулацијама које су вршене са туристичким радницима значи губитак од 200 милиона долара. Пазите имати храброст да ви ускратите земљи иза пандемије 200 милиона долара, па то је страшно - рекла је Бисера Турковић министарка иностраних послова у Савјету министра.

Грубеши међутим, рачуница Турковићеве и није баш јасна.

- Ако говоримо о 880.000 КМ колико су плаћене те визе 2019.-е године и ако знамо да су те визе негдје 65 евра лако је свакоме ко је и основну школу завршио израчунати о колико се то хиљада људи ради, који су ушли у БиХ. Значи да је то врло мали број људи. И ја не видим проблем да људи који су до сада долазили и плаћали ту визу, да поново не плате - сматра Грубеша.

Није било ни договора министара када је требало да се, новим именовањима, прошири структура Експертског тима у случају "Трговска гора". Такав захтјев министрима испоручили су управо експерти већ именованог тима од 22 члана.

- Жао ми је данас нисмо проширили одлуку нисмо проширили због супротстављања једног дијела министара из ФбиХ оправдавајући то чињеницом да у тој структури нема довољно представника једног народа - нагласио је Сташа Кошарац министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Грубеша и Гудељевићева, ипак, кажу да је ускраћивање подршке овом приједлогу само привремено, док се не ријеше извјесне нејасноће.