latinica  ћирилица
11/06/2021 |  15:50 ⇒ 15:50 | Аутор: Вечерње новости

"Муње" добијају наставак

Наставак култног филма "Муње", аутора Срђе Анђелића и Раше Андрића, поново ће окупити главни тројац - Попа, Марета и Гојка.
Филм (илустрација) -
Филм (илустрација)

Наиме, Филмски центар Србије објавио је резултате конкурса у неколико категорија, међу којима су највећи фондови за дугометражни играни филм и за комерцијални репертоарски филм.

Комисија која је одлучивала о суфинансирању жанровски одређених играних филмова процијенила је да комерцијални потенцијал имају три филма - "Обука" Станиславе Сташе Копривице (којој је додијељено 23,5 милиона динара), "Бибијака и добошар" Ивице Видановића (22,5 милиона), као и наставак култног биоскопског хита "Муње опет" Раше Андрића (14 милиона).

Филм "Муње опет", ауторског тандема Срђе Анђелића и Раше Андрића, на великом платну оживјеће главни тројац - Попа, Марета и Гојка Сису, али ће им додати и нове ликове, тинејџере, који би требало да представљају мост за комуникацију са млађом публиком.

На конкурсу за дугометражни играни филм одабрано је шест пројеката - "Екскурзија" Мирослава Терзића, "Инат" Андријане Стојковић, "Мама" Николе Лежаића, "Шифра Вук", Милоша Шкундрића и "Штеловање" Немање Ћипранића добили су по 24 милиона динара, док је филм "Било једном на истоку" Срђана Драгојевића добио 23 милиона.

Филмски центар Србије са 300.000 динара суфинансираће развој и унапређење десет сценарија.

Међу одабраним "нацртима" будућих филмова налази се сценарио за документарни филм Кристине Кљајић "После Олује", о посљедицама српског егзодуса из Крајине. Подршку ФЦС добио је и сценарио Игора Станковића "Милунка", будући биографски филм о великој српској хероини Милунки Савић.

На конкурсу за развој пројеката дугометражног анимираног филма три милиона динара добио је "Капетан Џон Пиплфокс" аутора Владимира Славице, будући анимирани мјузикл о чувеном гусарском капетану чији је творац Душко Радовић.

Подршку од 2,5 милиона динара добио је пројекат Страхиње Млађеновића "Жетва", док је Немањи Гавриловићу комисија додијелила 1,5 милиона динара за "Фантома из опере".