latinica  ћирилица
11/06/2021 |  15:53 ⇒ 16:07 | Аутор: СРНА

Обиљежено 29 година од страдања српских бораца и цивила у Бијелој

Поводом 29 година од страдања 18 бораца и цивила из Мјесне заједнице Бијела у Брчком, данас је у том насељу служен парастос, запаљене свијеће и положено цвијеће и вијенци на споменик у порти локалне цркве.
Брчко - сјећање - Фото: СРНА
Брчко - сјећањеФото: СРНА

Потпредсједник удружења ветерана брчанске Борачке организације Републике Српске Зоран Блажановић истакао је да ни 29 година послије злочина нико није одговарао за четири цивилне жртве.

- Нико није сазнао ко их је убио. Док Србе процесуирају, други слободно ходају. Нас су напали мјештани, комшије, у сарадњи са регуларном војском Хрватске. Одмах су пале и прве жртве, а велики број њих је затворен у логор - рекао је Блажановић новинарима.

Он је подсјетио да данас у Бијелој, у којој већину становништва чине Хрвати, живи тек 30 српских породица, а да је прије рата у том насељу било 186 српских кућа.

Јока Максимовић, супруга погинулог борца, рекла је да је њен муж међу првима погинуо у нападу непријатељских снага, бранећи Бијелу.

Свештеник Никола Лукић рекао је да је све мање људи на недјељним молитвама, али да се нада да се богослужења у овој цркви неће прекинути.

Парастосу у Бијелој су присуствовали мјештани, чланови породица погинулих и представници извршне и законодавне власти дистрикта из реда српског народа.