latinica  ћирилица
11/06/2021 |  15:53 ⇒ 19:45 | Аутор: СРНА

СМ: Усвојен извјештај о извршењу буџета у првом кварталу 2021. године

Савјет министара усвојио је извјештај о извршењу Буџета институција БиХ и међународних обавеза земље у првом кварталу према ком су остварени приходи, финансирање и примици на располагању институцијама БиХ износили 225.738.707 КМ или 97 одсто у односу на четвртину нивоа планираних за прошлу годину.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Истовремено су овом периоду расходи и издаци институција БиХ износили 223.330.650 КМ или 96 одсто у односу на четвртину Буџета за 2020. годину без намјенских средстава, односно 51 одсто у односу на кориговани буџет који укључује додата намјенска средства, саопштено је из Савјета министара.

Финансирање институција БиХ у првом кварталу се заснива на одлуци о привременом финансирању институција БиХ и међународних обавеза БиХ за период јануар – март, а за плански ниво прихода узета је четвртина прихода из Буџета за прошлу годину.

Плате запослених у институцијама БиХ остале су на нивоу из друге половине 2012. године, а на материјалним трошковима су остварене уштеде због примјене јединствених правилника Савјета министара БиХ, којима су институције смањиле права запосленицима за репрезентацију, издатке за фиксне и мобилне телефоне и кориштење службених возила.

У првом кварталу по основу обавеза спољног државног дуга исплаћено је 174,16 милиона КМ, чиме су у потпуности извршене све преузете обавезе.

На отплату главнице односи се 144,06 милиона КМ /82,72 одсто/, а на отплату камате, сервисних и других трошкова 30,10 милиона КМ /17,28 одсто/.

У укупно сервисираном износу обавеза, Федерација БиХ је учествовала са 118,18 милиона КМ или 67,86 одсто, Република Српска са 50,13 милиона КМ или 28,78 одсто, а Брчко дистрикт са 3,43 милиона КМ или 1,97 одсто, те институције БиХ са 2,42 милиона КМ или 1,39 одсто.

На данашњој сједници Савјет министара је, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, усвојио оквир за финансирање пројеката и мјера енергетске ефикасности за улагања у јавне зграде на нивоу институција БиХ, с циљем утврђивања смјерница за израду и реализацију пројеката и мјера енергетске ефикасности.

Претходно је БиХ у свом национално утврђеном доприносу, изричито препознала потенцијал за смањење емисија стакленичких гасова у погледу зграда у јавном власништву, те је нагласила да је за смањења емисија и развој одрживог система за обнову јавних зграда потребна међународна финансијска подршка.

Усвајањем овог оквира, стварају се услови за одређивања начина финансирања пројеката и мјера енергетске ефикасности у јавном сектору, односно финансирање обнове зграда институција БиХ, како из домаћих, тако и из међународних финансијских и развојних институција.

Четири прехрамбена производа добила су ознаку географског поријекла у прошлој години, наводи се у извјештају о раду Комисије за регистрацију ознака поријекла, ознака географског поријекла и додјелу ознака гарантовано традиционалног специјалитета прехрамбених производа у БиХ за 2020. годину, који је предложила Агенција за безбједност хране БиХ.

Ријеч је о височкој печеници /Удружење месопрерађивача "Произвођачи височке печенице и суџуке"/, невесињском кромпиру /Удружење произвођача невесињског кромпира "Невесиње"/, ливањском сиру /Удружење за заштиту поријекла ливањског сира/ и ливањском изворном сиру /Удружење произвођача аутохтоног ливањског сира "Цинцар"/.