latinica  ћирилица
11/06/2021 |  16:09 ⇒ 16:11 | Аутор: СРНА

У првом кварталу пријављена укупно 2.644 илегална мигранта

Служби за послове са странцима у првом кварталу ове године пријављена су укупно 2.644 илегална мигранта, што је за 41 одсто мање него у истом периоду 2020. године, када их је пријављено 4.444, наведено је у информацији Министарства безбједности о стању у области миграција у БиХ за март, коју је на сједници у Сарајеву усвојио Савјет министара.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Усвојена информација Министарства безбједности о стању у области миграција биће достављена Предсједништву БиХ и Парламентарној скупштини БиХ, саопштено је из Савјета министара.

Од укупног броја миграната у првом кварталу ове године, у марту их је пријављено 1.199 или 341 мигрант мање у односу на март прошле године.

Број пријављених илегалних миграната у марту је већи за 55 одсто него у фебруару 2021. године.

Авганистанци са 35,8 одсто и Пакистанци 32,2 одсто су доминатни у структури илегалних миграната и заједно чине 68 одсто свих пријављених миграната у првом тромјесечју ове године.

Намјеру за подношење захтјева за азил у првом кварталу ове године исказала су 2.372 лица, од којих је 36 поднијело захтјев за азил, док су у марту 1.103 лица исказала намјеру, а само је 10 поднијело захтјев за азил у БиХ, што је један одсто од укупног броја исказаних намјера.

У саопштењу је наведено да је од јануара до краја марта ове године појачан ангажман полицијских службеника на пословима надзора границе, у односу на први квартал прошле године.

- У овој години је на дневној основи ангажовано 212 службеника Граничне полиције БиХ, док је тај број у истом периоду прошле године износио 187 - наведено је у саопштењу.

У првом тромјесечју ове године забиљежена су 33 случаја покушаја преласка границе БиХ скривањем миграната у товарном простору теретних моторних возила, при чему су откривене 94 особе, већином на изласку из БиХ.

У саопштењу је наведено и да је откривено 79 кривотворених докумената, од чега је 26 откривено код држављана из земаља високог миграционог ризика.

Служба за послове са странцима је у овом периоду са територије БиХ у земље поријекла удаљила укупно 171 особу, међу којима је највећи проценат миграната напустио БиХ добровољно, путем Програма асистираног добровољног повратка и реинтеграције, те путем споразума о реадмисији.