latinica  ћирилица
11/06/2021 |  17:22 ⇒ 17:24 | Аутор: РТС

Србија одобрила Фајзерову вакцину за дјецу од 12 до 15 година

Агенција за лијекове и медицинска средстава Србије закључила је да се вакцина компаније Фајзер/Бионтек може користити код популације узраста од 12 до 15 година.

Како наводе из Агенције за лијекове, потврђено је да су се стекли сви законски услови и стручни критеријуми који се односе на безбједност и ефикасност вакцине, преноси РТС.

Додаје се да су експерти Агенције од подношења захтјева са комплетном документацијом ригорозно контролисали све научне податке у овом контексту из клиничких испитивања која је произвођач спровео у другим земљама.

Наводи се да су чланови комисије за хумане лијекове Агенције, еминентни стручњаци из области фармације и медицине, провјерили све материјале прије данашњег ванредног састанка.

- Након позитивног мишљења од стране комисије за хумане лијекове, АЛИМС је одобрио примјену вакцине против ковида 19 произвођача Фајзер/Бионтек за узраст од 12 до 15 година старости - стоји у саопштењу.

Агенција додаје и да се комплетирањем свих поступака могу започети активности других надлежних институција, стручних комисија и тијела надлежних за имунизацију, али и педијатрију како би се испунили неопходни услови и дефинисали додатни критеријуми прије него што заиста започне примјена вакцине на овом узрасту, односно имунизација дјеце против ковида 19.

- АЛИМС и њени стручњаци су овиме још једном показали да великим трудом и добром организацијом могу да благовремено дођу до одговора на поједине захтјеве, у потпуности поштујући све регулаторне захтјеве и норме. А све то са циљем како би се заштитило здравље, па и животи грађана Србије, уз посебан опрез када је ријеч о осетљивим категоријама становништва као што су дјеца - закључује се у саопштењу.