latinica  ћирилица
11/06/2021 |  19:00 ⇒ 19:50 | Аутор: РТС

Европска рампа за Србију; Десет земаља ЕУ блокирало отварање нових поглавља

Земље чланице нису дале зелено свјетло за отварање нових поглавља, односно кластера, у преговорима са Србијом у јуну, али су се договориле о одржавању међувладине конференције на којој ће бити представљена нова методологија преговора и наредни кораци у процесу, сазнаје РТС у дипломатским изворима у Бриселу.
Европска унија - Фото: РТРС
Европска унијаФото: РТРС

Знатан број земаља чланица није дао сагласност за отварање кластера три и четири, оцјењујући да Србија, упркос неким помацима, није довољно напредовала, прије свега у области владавине права.

Као компромисно рјешење усвојена је одлука да се са Србијом 22. јуна одржи политичка "експланаторна" међувладина конференција, као знак подршке Београду да настави са реформама које би водиле могућем отварању поглавља на некој сљедећој међувладиној конференцији.

Како наводе дипломатски извори, Европска комисија се током интерне дебате у ЕУ заузела за отварање кластера три и четири 22. јуна, оцјењујући да је Србија почела да постиже резултате и да би отварање охрабрило даље поправљање ситуације у области владавине права.

Упркос томе, већи број земаља чланица, међу којима Њемачка, Холандија, Белгија, Луксембург, Данска, Шведска, Финска, Ирска, Хрватска и Бугарска, остао је при ставу да ће за одлуку о отварању бити потребно више времена и конкретних резултата, а неке чланице покренуле су и питање недовољне усклађености Србије са заједничком спољном и безбједносном политиком ЕУ.

Имајући у виду став Европске комисије и снажну подршку многих земаља отварању кластера, ЕУ ће на политичкој међувладиној конференцији покушати да пошаље поруку охрабрења Београду, у ситуацији када ниједно преговарачко поглавље није отворено у посљедњих годину и по дана.

Према новој методологији проширења, поглавља су груписана у шест тематских цјелина или кластера. Кластер четири, чије је отварање најављивано, обухвата четири поглавља: о транспортној политици, енергетици, животној средини и трансевропским мрежама.

Србија је преговоре о чланству у ЕУ започела у јануару 2014. године.

Од укупно 35 поглавља, до сада је отворено осамнаест, а привремено су затворена два.