latinica  ћирилица
11/06/2021 |  19:10 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Стипендије и бесплатан превоз за средњошколце који се одлуче за дефицитарна занимања (ВИДЕО)

Влада Републике Српске објавила је листу више од 20 дефицитарних занимања која будући средњошколци могу да упишу. Они који се на то одлуче добиће стипендију од 100 марака мјесечно и бесплатан превоз.
Занимања - Фото: РТРС
ЗанимањаФото: РТРС

Ако се неко од малих матураната још није одлучио коју средњу школу да упише, листа дефицитарних занимања, могла би да им помогне у доношењу одлуке.

Највише средњих школа тражи ученике за занимања бравар, електричар, обрађивач метала резањем. На том списку је и агропрерађивач. На овај смјер уписују једно одјељење и у Пољопривредној школи у Бијељини.

- Прошле године попунили смо то  занимање, а надам се да ће и ове бити тако - рекао је Зоран Деспотовић директор Пољопривредне и медицинске школе у Бијељини.

На списку дефицитарних занимања су, између осталих, и механичар мехатронике, пнеуматике и хидраулике. Ученици се за то могу образовати у Бањалуци и Требињу. У ова два града постоји још тражених занимања.

- Фасадер и монтер суве градње, молер, то су данас јако тражена занимања. А данас - сутра ученици могу сами да оснују фирму - истакао је Љубан Бајић директор Грађевинске школе у Бањалуци.

Дарко Ракић директор Техничке школе у Требињу истакао је да је да ће основати и комбиновано одјељење електричар- електроинсталатер у комбинацији са механичарем мехатронике.

На промотивним филмовима, средње школе предлажу ученицима и дефицитарна занимања - месар, али и модни дизајнер. Они који су то раније уписали нису се покајали.

- Сматрам да ће се за ову професију заинтересовати многи млади , јер мода никад не излази из моде - каже Ружица Кузмановић ученица Политехничке школе у Бањалуци.

Драган Ковачевић ученик Пољопривредне школе у Бањалуци сматра да је изабрао добар смјер.

А неку врсту плате и прије краја школовања може да добије онај ко упише дефицитарно занимање. За прву годину обезбијеђена је стипендија Владе. За остале накнада код послодавца код којег иде на занат.

- Наведена занимања су потреба на тржишту рада и због тога је Влада Српске и за наредну школску годину обезбиједила мјесечне стипендије за дефицитарна занимања од 100 марака и превоз од куће до школе у трајању наставне године - навео је Марио Ћумуровић начелник за односе са јавношћу Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Саша Тривић власник предузећа Крајинаклас наводи да је варијанта да дјеца раде и да за то примају накнаду боља варијанта за рјешење проблема.

Овогодишња листа обухвата 23 дефицитарна занимања у 33 средње школе и 22 локалне заједнице у Републици Српској. Планирано је да буде уписано 756 ученика.