latinica  ћирилица
11/06/2021 |  21:14 ⇒ 21:16 | Аутор: СРНА

Министри СЕ за заштиту новинара и слободе говора

Министри 47 чланица Савјета Европе сагласили су се данас да ће тражити нове регулативе за заштиту слободе говора путем интернета и медија усљед све присутнијих забринутости да вјештачка интелигенција може бити употријебљена за ограничење тог права, изјавили су данас званичници.
Савјет Европе  (фото:Council of Europe) -
Савјет Европе (фото:Council of Europe)

Министри задужени за медијско и информационо друштво, такође су затражили од Савјета Европе да помогне у изради нацрта националног акционог плана за заштиту новинара чија је безбједност угрожена.

Обећања су наведена у документима које су министри усвојили на крају дводневне конференције у организацији Савјета Европе и кипарских власти у Никозији.

Министри су се сагласили да ће радити на развоју регулаторног оквира који ће осигурати аутоматско оруђе за стварање и дистрибуцију медијских садржаја којим се не ограничава слобода говора.

Према наводима у документима, такође ће сарађивати са фирмама које раде на развоју технологије вјештачке интелигенције осмишљене за стварање и дистрибуцију медијског садржаја на изради нацрта регулатива за очување слободе говора.