latinica  ћирилица
11/06/2021 |  22:29 ⇒ 23:36 | Аутор: Агенције

Додик: Нећемо ратовати, али мора да постоји свијест о неуспјеху БиХ

Између Републике Српске и Федерације БиХ постоји ентитетска граница, ми немамо намјеру да је помјерамо, али имамо намјеру да је ојачавамо, рекао је за Јуроњуз Србија предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик (Фото: euronews.rs) -
Милорад Додик (Фото: euronews.rs)

Додик је говорио и о томе да ли ће БиХ постати чланица НАТО, да ли постоје разилажења у мишљењу са Александром Вучићем, али и о наводима неких аналитичара да његова реторика може да доведе до новог рата.

Зашто се жестоко се противите новом Високом представнику за БиХ?

Зато што је он синоним за незаконистост, за рушење права, међународног прије свега. Зато што Високи представник у различитим ликовима већ 25 година ништа није допринео томе да се Босна стабилизује. Основна мисија међународне заједнице је била да помири народе, ми смо се данас више разишли у БиХ него што је то било раније. БиХ не функционише, а Високи представник је прекршио мандат, Анекс 10 прије свега, и није поштовао стране потписнице које су га увеле у мандат, него је постао експонент једне неформалне групе земаља које су себе назвале Савез за имплементацију мира, гдје су САД и многе друге земље. То је ван Дејтонског споразума. Тај Савјет за имплементацију мира нигдје не постоји у Дејтонском споразуму, нити је именован било каквом релевантном резолуцијом Савјета безбједности УН да може да се бави питањима. Он је само именовано тијело, наравно на бази монопола и моћи великих сила као што су САД и ЕУ, УК и друге. Они су направили неке нове праксе, а нису поштовали унутрашњи уставни поредак, тако да је уставни поредак у БиХ потпуно девастиран. Имате једну ситуацију - написан устав, а другу имате у пракси, која је супротна уставу, и свему је томе у различитим временима и различитим ликовима доприносио оно што се зове Високи представник.

Али управо ће Ваши противници рећи да сте Ви ти који чините ову ситуацију немогућом и још комплекснијом. Кажу да СНСД стоји иза блокаде закона на државном нивоу, да доносите неке одлуке које дижу тензију у БиХ и да је управо због тога потребан Високи представник?

То су све блефови међународног фактора, они су давно изашли из свог мандата. И мој став не би био такав да они нису изашли из свог мандата.

Да ли је блеф када се одликују особе које су осуђене за ратне злочине?

Дакле, особе осуђене за ратне злочине су одлежале своје казне. Они су постали слободни грађани овог друштва, свугде у цивилизованом свијету, налазе се на слободи. Апсолутно имају сва грађанска и политичка права.

То се не односи на Радована Караџића?

Наравно, Радован Караџић колико ја знам није ни добио одликовање Народне скупштине Републике Српске, него су то добили Биљана Плавшић и Момчило Крајишник.

Али, јесте добио таблу са именом у Студентском дому на Палама.

Не можете Ви забранити неком народу да по свом осјећају обиљежава неко вријеме које је прошло. Дакле, шта је овдје? Ја мислим да је глорификацији Караџића у том смислу више допринео, најблаже речено, нејасан рад Хашког трибунала у коме је било предвиђено да све Србе који оду тамо осудите, а да рецимо једног генерала Готовину, након првостепене пресуде ослободите или ослободите Насера Орића. Ослободите многе друге и да за њих нема међународног система правде. А да само за Србе – без обзира да ли је неко учествовао или не, или има ли доказа или не – да су сви осуђени, тако да они на тај начин глорификују те људе.

Како ће се осјећати, рецимо, неки студент Бошњак који има пуно право да затражи смјештај у том дому, а рецимо цијела породица му је страдала у Сребреници?

Да, то је комплексно, али имате и Срба који данас иду на факултете у Сарајево и они имају проблем када наиђу на улицу Зелених беретки, која се налази у центру града, гдје су смјештене све институције БиХ. Ја јесам за ту врсту дијалога и нисам за политику тук на утук. Али, напросто, ствари стоје тако. Имате школе које носе називе доказаних фашиста из муслиманског народа.

Има и противљења, ако мислите на Бусулаџића, у Сарајеву има јасног противљења томе?

И даље стоји табла те врсте.

Да ли треба на тај начин реаговати на такве ствари?

Ја сам за то да сви склоне и да не вријеђају једни друге, то је тачно, али то није, нажалост, тако. Имате ситуацију, као што сам рекао, улицу Зелених беретки. Институције БиХ налазе се у тој улици и сада Влада РС пише неки допис Савјету министара и мора да напише улицу Зелених беретки. Наравно да то вријеђа нас овде, јер Зелене беретке су синоним зла за српски народ у Сарајеву.

Да ли је то рјешење, да док они не склоне, нећете ни Ви? Гдје ће се доћи?

Доћи ћемо тамо гдје смо и сада. БиХ није ни предвиђена да успије, то је експеримент који је наметнула једна група политичких личности, окупљених око Клинтона која је хтјела да овдје покуша немогуће, а то је да народе који се овдје нису никако ни слагали, који немају ниједан заједнички датум који обиљежавају, као датум своје побједе или заједничког страдања, да народ који је ратовао су поново гурнули у БиХ, по истом принципу као што је била СФРЈ која се тих година распала у рату.

Да ли баш немају датум? Шта је 25. новембар?

Ништа. Нико то не слави... ја говорим да Србин, Хрват и Бошњак немају ниједан датум осим Нове године и Дана побједе који славимо у БиХ. Ниједан датум у прошлости ми не обиљежавамо заједно.

Не би се сложили они који обиљежавају Дан ЗАВНОБИХ-а.

Па, има оних који обиљежавају, али има оних који не обиљежавају. Дакле, моје питање је како можете обиљежавати Дан ЗАВНОБИХ-а, а да не обиљежавате Дан АВНОЈ-а. Како то може?

Јасна је та Ваша позиција, али јасно је и да се многи са Вама неће сложити и да је сада БиХ међународно призната држава?

Ја нисам спорио, али нема шта са мном да се не слажу. Не слажу се са чињеницама, ја само говорим шта је било.

Посљедњих година, чини се да Ви и Вучић имате различито стајалиште по питању БиХ и РС. Ви сте све гласнији у настојањима издвајања РС из БиХ. Да ли се у томе ваша мишљења разилазе?

Очигледно. Вучић је човјек који је предсједник Србије, поштује документе које је Србија потписала. Речено је да је Србија, односно СРЈ прихвата БиХ као међународно признату државу и ту се ништа наравно није ни промијенило. Овдје је неподношљиво, нама су отели права. Ова Република Српска није она која је Дејтоном предвиђена, наша уставна позиција је друкчија. Све је урађено на бази насиља међународне заједнице и Високог представника и то је наш приступ и имајући у виду да се не жели разговарати с нама, ми сматрамо да је једина одржива српска заједница и РС уколико она изађе из БиХ, и да је то наше легитимно право.

Србија је, управо сте сами рекли, потписница. Зашто онда то тражите ако и Србија није сагласна са тим?

Има ту много ствари наравно. Србија је посвећена одбрани свог територијалног интегритета, који подразумева и Косово унутра. И било би међународно веома сумњиво да сада подржавате РС да изађе, а не дате да Косово оде.

Да ли онда описујете неки неискрен приступ?

Ја разумијем позицију Србије, али то не значи да ми не можемо да имамо свој став. Ја сам са Вучићем од почетка договорио да ми можемо да имамо различите ставове, али се нећемо свађати и ми се не свађамо. Говорио је о потреби да се води реална политика, и ми водимо реалну политику. Реална политика указује на то да морамо да се одвојимо.

Да ли је реална политика када Ви позивате на независнот Републике Српске, а то би по мишљењима многих довело до рата на овим просторима?

Не би довело до рата, то говоре они који немају другог аргумента. Ми смо првенствено за то да разговарамо. Ми нисмо против изворног Дејтона, да вратимо позиције које су у Дејтону договорене и да БиХ као заједничка државна заједница егзистира. То није никакав проблем. А БиХ са оваквим скрављењем Дејтонског споразума и устава, за нас је неприхватљива.

Често говорите о БиХ као о немогућој држави, али се опет чује да та немогућа држава је таква управо због дјеловања СНСД-а, па ћете тако имати констатацију да је због блокада СНСД-а на нивоу државе донесен један закон прошле године?

То је подвала. Дакле, СНСД је требао да пусти све што неко очекује да би она била, а нема доказа да би она била добра. Знате, све што је урадио Високи представник на нивоу БиХ, а није имао право, није дало никакву добробит БиХ, зато Ви и ја данас причамо на ту тему, да ли је уопште Босна могућа или не. Дакле, нисам ја први који је рекао о БиХ као о немогућој држави.

Ви сте сада најгласнији у томе?

Ја говорим о томе, али све чешће слушате аналитичаре, научнике, па и политичаре, ја се слажем са тим. Ово је немогућа земља, када имате Бошњаке који иду са поруком да су Срби направили геноцид, да су сви Срби учествовали у томе, са РС-ом и Србијом и да за то треба да буду кажњени, а да би се казнили, мора да се укине РС, а они који то не прихватају, нека иду у Србију.

Знате да то није званична политика.

Нисам ни рекао да је то званична политика, али ја сваки дан слушам то. Пре неки дан је Бакир Изетбеговић рекао да смо ми неки геноцидаши, па да смо лош народ, па свашта нешто.

Кажете да нисте за рат, али многи процјењују да би осамостаљење, неминовно довело до рата. Да ли сте спремни да жртвујете мир зарад осамостаљења Републике Српске?

Нисам. Ми нећемо ратовати, али се хоћемо бранити. Ми мислимо да мора постојати свијест о неуспјеху ове земље. Ми смо за мирни разлаз ове земље... имамо историју догађаја овде, уколико то не иде, та немогућност ће се доказивати даље.

Значи, не плашите се рата?

Наравно. Нит сам ја ратни човјек, нити би то ишта ријешило. Између Републике Српске и Федерације БиХ постоји граница, која се зове ентитетска граница. Она није уопште упитна, што се нас тиче, ми немамо намјеру да је помјерамо, скраћујемо, повећавамо, али имамо намјеру да је ојачамо, то је дефинитивно и једног дана ћемо то и урадити.

Да ли су у праву они који кажу да је све то договор између политичких лидера у БиХ - Изетбеговића, Човића, Вас, да се скрене пажња са економије, која не стоји најсјајније?

Нисам сигуран да не стоји најсјајније, не стоји сјајно, али стоји добро. Свакако, то говоре они који не знају како би то ријешили, није овде проблем ни Милорад Додик ни Бакир Изетбеговић, овде је проблем историја, однос међу народима, овде је проблем што Ви не можете да направите грађански уређену земљу, напросто због историје свега што се дешавало.

Устав каже да Република Српска не може да се издвоји из БиХ?

У Уставу пише да међународне конвенције, као што су конвенција о слободама и другим правима народа, имају примат над домаћим законодавством. У тој конвенцији пише да народи имају права на процес самоопредијељања. Ако на том простору постоји међународна самоуправа, онда је дужна да помогне народу да оствари право на самоопредијељење, а то што покушавају да направе праксу односно представу о томе, то је неко друго питање.

Судећи према закону и према неким другим изворима, БиХ иде ка чланству у НАТО. Хоће ли и када БиХ постати чланица НАТО?

Није тачно, гдје сте то нашли?

Пише у Закону о одбрани БиХ.

Нигдје не пише, то су покушали да нам наметну.

У Закону о одбрани БиХ стоји да ће држава радити све да постане чланица НАТО.

Е то је, пише да ће радити, али је БиХ донијела Програм реформи, који је усвојен на нивоу Предсједништва, у којем ја сједим, гдје је речено да је сарадња предвиђена, али чланство се не прејудицира. Ми смо се опредијелили за неутралност, РС и јесте та прича о Закону, постоје неке контроверзе везане за тај закон, замислите да Ви имате закон, имате правника који ће Вам оспорити да ли је диспозиција једне такве одредбе могућа, да Ви кажете, ми ћемо радити и да је то нешто обавезујуће. Ево, радићемо, али на НАТО интеграцијама не радимо. Значи, нема НАТО.

Можете ли да кажете да БиХ никад неће ући у НАТО?

Никад, док ја одлучујем, а што би била? НАТО је бомбардовао Србе, нас, бомбардовао Србију, осиромашеним уранијумом...

Али то нису нове информације, прије десетак година, Ваша странка је чинила кораке на приближавању?

Ми смо рекли да прихватамо Парнерство за мир, и БиХ се налази у Партнерству за мир и неким другим програмима сарадње са НАТО, као што је сарадња у међународним операцијама мира, Авганистан и неке друге. Сад имамо проблем јер се САД повлачи из Авганистана, предстоји нама одлука, а ја се залажем да се повуку наши.

Кажу да јавно критикујете НАТО, али да све у вези са евро-атланским интеграцијама потписујете, па се наводи примјер Програма реформи које су, према тврдњи Жељка Комшића, само козметичка измјена у односу на онај АНП?

Ево, слушајте НАТО, немојте слушати ни мене ни Комшића, који је рекао да је то програм сарадње у којем речено да се чланство не прејудицира и да је за то потребна нова одлука БиХ. Жељко Комшић може да говори, наравно, он треба да објасни зашто раније није било ријечи не прејудицира се чланство, а сада постоји.

На сајту НАТО пише да БиХ има план да приступи.

Онда га нису промијенили након овог програма реформи, ја сам разговарао са представницима НАТО, он каже да је све што се тиче сарадње у реду, а што се тиче чланства, мора постојати нова одлука. На крају крајева, није НАТО неозбиљна организација да овако несређену и неартикулисану државу прими у своје чланство да направи проблеме. То сам, рецимо, чуо од четири предсједника држава који су чланови НАТО.

Хоће ли бити повучена одликовања особа које су осуђене за ратне злочине?

То је ствар парламента. Колико знам, парламент је одлучио да неће. Мислим да неће, мислим да не треба.

Који је план за изборе 2022, за шта ћете се Ви кандидовати?

Па, још ћу да видим. Опције су члан предсједништва и Предсједник Републике Срспке, нећу на парламентарну листу или да се не кандидујем уопште.