latinica  ћирилица
12/06/2021 |  09:47 | Аутор: СРНА

Сутра обиљежавање битке на Сутјесци

На Тјентишу ће сутра бити обиљежено 78 година од Битке на Сутјесци која је уврштена у историјске догађаје од републичког значаја.
Тјентиште -
Тјентиште

Према програму обиљежавања, у 11.00 часова биће положени вијенци и цвијеће код Спомен-костурнице, у 11.10 часова предвиђено је обраћање званичника, а у 12.00 часова заједнички ручак.

Обиљежавању ће присуствовати министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, који је предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Овај владин одбор организује сутрашње обиљежавање на којем се очекује присуство и српских представника у институцијама БиХ, општине Фоча и сусједних општина, амбасаде Русије у БиХ, делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука и невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, СУБНОР-а Српске и СУБНОР-а Србије, те СОБНОР-а Црне Горе.

Из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите су навели да ће се овај скуп одржати уз поштовање епидемиолошких мјера и ограничен број учесника.

Битка на Сутјесци, познатија као њемачка операција "Шварц" или пета непријатељска офанзива, почела је 15. маја и трајала је до 15. јуна 1943. године.

Циљ непријатељских војника, којих је било 127.000, био је уништење партизана којих је на Сутјесци било 22.000, укључујући централну болницу са 3.000 рањеника и 1.000 бораца обољелих од тифуса.

Народно-ослободилачка војска је током Битке на Сутјесци у Другом свјетском рату успјела да се извуче из обруча шест пута бројнијег њемачког окупатора у којем је погинуло 7.543 бораца.