latinica  ћирилица
12/06/2021 |  09:50 ⇒ 09:50 | Аутор: СРНА

Глобални антипандемијски план акције

Лидери Г7 обавезаће се данас да ће искористити све своје ресурсе у настојању да се разорне посљедице изазване пандемијом вируса корона више никада не понове.
Г7 - Фото: AFP
Г7Фото: AFP

Другог дана њиховог самита у Корнволу, они ће издати декларацију у којој се наводи низ мјера којима се ово жели постићи, а циљ је смањити вријеме потребно за развој вакцина на мање од 100 дана.

Британски премијер Борис Џонсон отворио је јуче самит молбом за борбу против глобалне неједнакости.

Џонсон, који је домаћин тродневног окупљања у корнволском приморском одмаралишту Карбис Беј, рекао је да је од виталног значаја учити се на "грешкама" финансијске кризе 2008. године и борити се против "ожиљака" неједнакости.

Послије јучерашњих разговора, лидери су се придружили британској краљици Елизабети Другој на вечери у оквиру оближњег пројека Еден /Еден Пројецт/.

Лидери Г7 издаће данас Декларацију Карбис Беј након посебне сесије на којој ће утврдити план којим ће се покушати спријечити разарајући људски и економски ефекти ковида 19.

Глобално, више од 175 милиона заражено је вирусом мкорона од почетка пандемије, док је од посљедица инфекције умрло више од 3,7 милиона људи.

Декларација Г7 ће садржати низ конкретних корака, укључујући смањивање времена потребног за развој и лиценцирање вакцина, као и третмана и дијагностике за било коју будућу болест на мање од 100 дана.

Затим, јачање глобалних надзорних мрежа и капацитета геномског секвенцирања и подршка реформи и јачању Свјетске здравствене организације.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес и директор Свјетске здравствене организације Тедрос Гебрејесус, такође, ће учествовати на данашњем засједању.

Др Тедрос је нагласио да "свијету треба јачи систем глобалног надзора да би се открили нови епидемијски и пандемијски ризици".

Г7 је организација коју чини седам највећих свјетских такозваних напредних економија - Канада, Француска, Њемачка, Јапан, Италија, Велика Британија и САД.