latinica  ћирилица
12/06/2021 |  10:08 | Аутор: СРНА

Боцан-Харченко: Канцеларија високог представника нема никакав значај за Српску

Руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио је да Канцеларија високог представника у БиХ нема никакву улогу и никакав значај за Републику Српску.
Александар Боцан-Харченко (фото:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Александар Боцан-Харченко (фото:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC)

Боцан-Харченко је навео да је то и званичан став српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика који годинама тражи затварање те канцеларије, а Руска Федерација подржава тај захтјев.

Он је подсјетио да је консензус основно правило по коме мора да ради Савјет за имплементацију мира, а правило су партнери у том савјету почели да крше прије неколико година.

- Валентин Инцко говори као да постоји одлука руководећег одбора, а то је лаж јер Руска Федерација није дала никакву сагласност - рекао је Боцан-Харченко за "Политику" говорећи о покушајима наметања новог високог представника у БиХ.

Он је додао да сада желе да изведу још један покушај уставне реформе, да одузму моћ и овлаштења Републици Српској, а та централизација би омогућила да БиХ постане чланица НАТО-а.

Према његовим ријечима, ако Запад не одустане од овог нелегитимног покушаја, упркос томе што се Русија противи, онда ће ова ситуација довести до додатне напетости.

- Али, не могу да кажем да ће се десити нешто ванредно - они ће сматрати да је високи представник постављен, Република Српска ће сматрати да је он нелегитиман и да не постоји и неће бити никакве сарадње с њим - рекао је Боцан-Харченко.

Када је ријеч о нон-пејперима о Косову и Метохији, он је навео да има више претпоставки, једна од њих је да су у питању подметања, а друга је да су испитиване реакције.

Он је истакао да предсједник Србије Александар Вучић има јасан став о Косову и Метохији који се неће промијенити, а формиран је на основу националних интереса Србије.