latinica  ћирилица
12/06/2021 |  11:05 ⇒ 21:38 | Аутор: СРНА

Додик: Русија да настави путем развоја и напретка

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је искрене честитке предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину и братском руском народу поводом Дана Русије - 12. јуна, пожељевши да Русија настави свој пут развоја, напретка и успјеха.
Милорад Додик и Владимир Путин (архив) - Фото: РТРС
Милорад Додик и Владимир Путин (архив)Фото: РТРС

- Дан Русије је један од значајних датума у историји Русије који подсјећа на њену славну прошлост - истакао је Додик у честитки.

Указавши на традиционалне добре односе руског и српског народа у свим областима, од економије, културе, образовања, Додик је изразио увјерење да ће ти односи бити још бољи, а сарадња два братска народа још успјешнија на обострану добробит, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

- Вама лично и цијелом народу Руске Федерације желим много успјеха и просперитета на свим пољима. Уз искрене жеље за даљи напредак Руске Федерације, упућујем Вам изразе дубоког поштовања - нагласио је Додик.

Дан Русије обиљежава се 12. јуна, на дан када је 1990. године одржан први Конгрес народних посланика Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике, на којем је донесена Декларација о државном суверенитету Русије.

Годину дана касније, 12. јуна одржани су први свенародни избори на којима је за предсједника изабран Борис Јељцин, који је 1992. године тај датум прогласио празником и нерадним даном.

Празник је званични назив - Дан Русије добио 2002. и слави се у цијелој земљи.