latinica  ћирилица
12/06/2021 |  19:22 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Настављен пројекат Социјализације дјеце (ВИДЕО)

Након једногодишње паузе, изазване пандемијом настављен је пројекат Социјализације дјеце, који уз подршку Владе и ресорног министарства деветнаесту годину реализује Јавни фонд за дјечију заштиту.
Пројекат Социјализација дјеце - Фото: РТРС
Пројекат Социјализација дјецеФото: РТРС

Захваљујући овом пројекту до сада је 32.000 малишана из свих дијелова Српске бесплатно љетовало на црногорском приморју.

Прва од 12 планираних група, коју чини 98 дјеце из социјално угрожених,вишечланих породица, орачке популације и талентованих малишана, а црногорског приморја враћа се 15. јуна. У другој смјени планирано је 140 учесника.

Сестре Зорица и Љубица Мркаљевић - дјеца из вишечлане породице, 2016. године су као учеснице овог пројекта први пут видјеле море, а бесплатно ће љетовати и ове, захваљујући таленту за музику.

И родитељи се радују као и дјеца.

За дјецу с потешкоћама у развоју боравак на мору драгоцјен је и због здравствених проблема и због дружења. Све им је прилагођено.

У овогодишњем буџету Фонда планирано је 1.120.000 марака за овај пројекат, који ће бити реализован до 22. септембра. Обухваћени су и сви малишани којима је пандемија прошле године онемогућила бесплатно љетовање.

Недељко Јовић директор Јавног фонда за дјечију заштиту Репубике Српске истиче да кад све саставе кроз одређене активности које организују наши стручњаци засигурно да дођемо до правог вида социјализације.

- Ту постоје одређене радионице,од јутарње гимнастике од раних јутрањих часова и на тој плажи није то само класично купање, него школа пливања итд. значи тамо се ради са дјецом помаже се тој дјеци да кажем брже и боље савладају животне препреке - каже Јовић.

У пратњи васпитача, спортских аниматора и координатора ове године љетоваће око 2 000 дјеце . Пројекат је оправдао очекивања - позитиван утицај на развој дјеце, задовољавање развојних потреба, развијање емпатије, вршњачко дружење и афирмисање потенцијала.