latinica  ћирилица
12/06/2021 |  19:23 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Европски парламент и Савјет ЕУ постигли договор о програму IPA III (ВИДЕО)

Европски парламент и Савјет Европске уније постигли су договор о инструменту предприступне помоћи IPA III.
ЕУ пројекти - Фото: РТРС
ЕУ пројектиФото: РТРС

Земљама западног Балкана и Турској на располагању је укупно 14,2 милијарде евра од 2021. до 2027.године. Који пројекти ће бити финансирани и које области ће подржати средства Европске уније?

Средствима IPA III могу се суфинансирати пројекти из области транспорта,енергије, животне околине, подршке развоју приватног сектора и пољопривреде, реформе правосуђа и борбе против коруције.

Да би их реализовала свака земља корисница мора имати ефикасан систем. БиХ има тзв. привремену структуру тј. консултативни форум у којем учествују све надлежне институције за израду одређеног пројектног приједлога.

Мартина Трогрлић, портпаролка Дирекције за европске интеграције БиХ каже да је потребно да се институције у БиХ договоре.

У односу на претходни инструмент предприступне помоћи, IPA III има неколико карактеристика.Свим корисницима је на располагању исти износ новца тј. нема унапријед одређених новчаних средства распоређених по државама.То би могло повећати њихову конкуренцију, а код нас указати на значај постизања политичког компромиса о систему за кориштење бесповратних средстава ЕУ.

Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске каже да министарство активно учествује у изради овог модела.

- Основна активност која се сада проводи је успостављање модела за реализацију IPA III. Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Српске активно учествује у изради овог модела јер је то један од основних услова за примјену и реализацију IPA III. Република Српска инсистира на томе да координирајући ниво у оквиру овог модела буде координирајућа радна група - каже Клокић.

Европска комисија се при оцијени пројектних приједлога води са два критерија- релевантност и критериј зрелости пројектног приједлога.Релевантност је повезана са постојањем стратешких докумената.

Шеф Одјела за комуникације Делегације Европске уније у БиХ, Фердинанд Кениг, истиче да цјелодржавне стратегије још увијек недостају.

- Као и до сада секторске стратегије остају кључне за припрему БиХ за стратешки оквир IPA III и приједлоге за финансирање из фондова. Цјелодржавне стратегије још увијек недостају у бројним областима као што су образовање, запошљавање,управљање јавним финансијама и развој приватног сектора. Постојеће стратегије у осталим областима ускоро истичу или су недавно истекле. Владавина права је примјер гдје су потребне ревизије стратегија - нагласио је Кениг.

БиХ једина у региону процес не води самостално. Из IPA III инструмента остварила је 530 милиона евра док је на примјер Србија реализовала више од милијарду и по евра.