latinica  ћирилица
12/06/2021 |  19:29 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Повратку Срба у село Округлица испријечили се и влашићки сточари (ВИДЕО)

Село Округлица у општини Вареш и даље је пусто. Осим лоших макадамских путева, на путу повратака испријечили су се влашићки сточари, који номаде на српској земљи.
Округлица - Фото: РТРС
ОкруглицаФото: РТРС

Осам домаћинстава обнављаних по основу трипартитног уговора из 2011. није условно за живот, јер су без струје. Овај природни резерват, са прирастом шуме експлоатише ко год пожели, осим власника.

Сточари са Влашића одомаћили су се на Округлици. По старој народној, чије овце, тога и планина - нису благонаклоно дочекали ни нашу екипу, одбили су да говоре, тврдњу да власницима плаћају пашарину нису поткријепили уговорима, па чак смо под пријетњом присиљени да склонимо камеру…

А какав суживот желе свједоче фотографије из 2019. када су се Округлицом завијориле турске заставе и муслимански надгробни споменик на мјесту гдје никада ничије гробље није било.

- Симптоматично је да је прошле године надлежна федерална водна инспекција издала рјешење сходно томе да је извориште са бројним водним притокама ријеке Мисоче да овде не може бити стока, снабдјевају се водом Илијаш и Бреза - рекао је Мишо Ђурђић предсједник Завичајног удружења "Округлица".

Ове, а и ранијих година изостаје реаговање Управе за инспекцијске послове Зеничко- добојског кантона. На наш допис нису одговорили, што је за очекивати, јер су се оглушили и на позив да реагују од начелника Вареша Здравка Марошевића.

Из федералног Министарства расељених особа и избјеглица без конкретног одговора о правима повратника на пријератни прикључак електричне енергије.

У Министарству истичу да електрификацију треба да рјешава локална заједница у сарадњи са Електропривредом и донаторима. С тим у вези потребно је да локална заједница кандидује пројекат према потенцијалним донаторима како би ријешили проблем електрификације у повратничким насељима.