latinica  ћирилица
13/06/2021 |  12:27 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Молитва Христова - позив на јединство

Молитва Христова позив је на јединство, а Црква је сабор, рекао је Његова светост патријарх српски Порфирије на обиљежавању 950 година постојања манастира Преподобног Прохора Пчињског.
Патријарх Порфирије (Фото:Tanjug / TARA RADOVANOVIC) -
Патријарх Порфирије (Фото:Tanjug / TARA RADOVANOVIC)

- Јединство разбијамо прије свега ми сами различитим фанатизмима, осуђивањем једни других, оговарањем, зависти на успјеху онога другога, делимо себе различитим врстама искључивости и фанатизмима - рекао је патријарх у бесједи након што је служио  литургију у манастиру.

Према његовим ријечима, јединство се разбија осјећањем некога да је бољи од других, да је позван да буде судија другоме, да види мане, грешке другога, а да не види себе, таму коју носи у себи.

Његова светост је указао и на подјеле онда када људи бирају да буду екстремно либерални, модерни, да их похвали свијет, да се допадну.

- Некада је било много више непријатеља Цркве Христове који су били отворени и транспарентни, знали смо ко је ко, није нас могла завести лажна, а наизглед истинита ријеч. Сада много вукова у јагњећој кожи. Ми ћемо се молити и молимо се и за њих, да и вукови постану јагњад, али ћемо знати да су вукови - нагласио је патријарх Порфирије.

Он је истакао и да Црква није институција, већ сабор и да су сви позвани да буду Црква, као и да је сваки народ створен да буде Црква и сваки човек икона Божија, преноси Спутњик.

- Сваки је позван да буде наш брат. Знамо да смо православни Срби, али знамо и да многи људи припадајући другим народима, и православне вјере и неправославне, овде у манастир када долазе скрушено наилазе прије свега на љубав монаха и монахиња који овде живе, али осјећају и Божију љубав и од Њега добијају помоћ - закључио је патријарх Порфирије.

Манастир Преподобног Прохора Пчињског, светиња старија и од Хиландара, прославља данас 950 година постојања