latinica  ћирилица
13/06/2021 |  12:45 ⇒ 23:08 | Аутор: СРНА

Од четири Србина на челним позицијама двоје у статусу вршилаца дужности

Представници српског народа се од укупно 14 руководећих позиција у Министарству иностраних послова Савјета министара налазе на четири, од којих је двоје у статусу вршилаца дужности, сазнаје Срна у МИП-у.
МИП БиХ - Фото: РТРС
МИП БиХФото: РТРС

Према сазнањима Срне, тренутно позицију вршиоца дужности помоћника министра за билатералне односе обавља Бранимир Мандић, док је на руководећој позицији и Ђорђе Латиновић као руководилац самосталне организационе јединице који обавља дужност вршиоца дужности главног инспектора.

У МИП-у су још двоје руководилаца самосталних организационих јединица, Биљана Мариловић у Одјељењу за планирање и информисање и Небојша Регоје у Канцеларији за односе са јавношћу.

- Ова врста каквог-таквог баланса је успостављена након бројних медијских натписа да Срба у МИП-у нема на руководећим позицијама, а и податак да од 14 руководећих позиција четири припадају Србима, од чега су два вршиоци дужности, ипак је мање од 37 одсто како тврди министар иностраних послова Бисера Турковић - рекао је саговорник Срне, који је желио да остане анониман.

Он је указао и на то да половина руководилаца српског народа у статусу вршилаца дужности најдиректније доказује како се Срби третирају у МИП-у.

- Такав статус Срба у МИП-у није ништа друго до замазивање очију јер до прије мјесец дана у МИП-у су на руководећим позицијама била само три припадника српског народа - истакао је саговорник Срне.

Исти извор је објаснио да у први ред руководилаца спадају министар и замјеник министра, а у други ред секретар и четири помоћника министра, па потом руководиоци шест самосталних јединица.

- Када је ријеч о Србима још неколико њих обавља функцију шефова одсјека али они не спадају у руководеће државне службенике - рекао је извор Срне у МИП-у.

Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић тврди да се у том министарству на челним позицијама налази више од 37 одсто Срба.

На питање о националној структури запослених у МИП-у, Турковићева је одговорила да је на "Фејсбуку" написала податке о томе, а да не зна сада одговорити без папира.

Она тврди да у МИП-у постоји "добар национални однос запослених" и мисли да се 37 одсто и више српског кадра налази на челним позицијама.

Навела је и да ово министарство није у могућности да мијења кадар и да је половина запослена у дипломатско-конзуларној мрежи.